Συνεδριάζει κατεπειγόντως, σήμερα, στις 11 το πρωί, το δημοτικό συμβούλιο Παύλου Μελά. Μοναδικό θέμα συζήτησης αυτό των εξελίξεων στην υπόθεση κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Νέα Ευκαρπία, κοντά στο εργοστάσιο "Τιτάν". >>>

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κατάστημα, επί της οδού Λαγκαδά 221, (3ος όροφος του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης). Προηγήθηκε αίτημα του 1/3 του συνολικού αριθμού των μελών του Συμβουλίου.
Να σημειωθεί ότι στο ΣΜΑ Νέας Ευκαρπίας παραμένουν -και σήμερα- περί τους 50 κατοίκους της περιοχής, περιφρουρώντας την κατάληψή τους, στο σημείο όπου πρόκειται να δημιουργηθεί Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Κλειστού Τύπου, δυναμικότητας 1.000 τόννων ημερησίως. Όπως και χθες, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες, στο σημείο δεν υπάρχουν δυνάμεις των ΜΑΤ.
Ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος, είναι ο μόνος από τους δημάρχους του νομού Θεσσαλονίκης, ο οποίος δε συμφωνεί με την δημιουργία ΣΜΑ στο σημείο εκείνο, επισημαίνοντας, πάντως, ότι δεν πρέπει να χαθεί το έργο. Οι υπόλοιποι δήμαρχοι έχουν ταχθεί υπέρ της κατασκευής, όπως και το σύνολο των φορέων της πόλης.

Σ. Δανιηλίδης... μαινόμενος

Είναι ψευδέστατο να λέγεται ότι η κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων βλάπτει το περιβάλλον. Αυτό δήλωσε στη ραδιοεφημερίδα του FM100 και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Ασπροπούλη, ο προέδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Όπως εξήγησε, ο σταθμός θα είναι κλειστού τύπου και σ’ αυτόν, ουσιαστικά, θα γίνεται συμπίεση των απορριμμάτων για να μεταφερθούν, με τράκτορες, στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Μάλιστα, έφερε το παράδειγμα του ΣΜΑ Θεσσαλονικης, ο οποίος λειτουργεί, ως ανοικτού τύπου, από το 1991 στο Φοίνικα, δίπλα στο νοσοκομείο.
Ο κ. Δανιηλίδης κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν στα επεισόδια στον ΣΜΑ ότι δεν τα απέτρεψαν. «Ακούγαμε βρισιές πεζοδρομιακού τύπου και κανείς δεν έκανε τίποτα», είπε.
Υποστήριξε, ακόμη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη δημιουργία δεκάδων μικρών Σταθμών, σε περιοχές μέσα σε κατοικημένες περιοχές, ακόμη και δίπλα σε σχολεία κι επεσήμανε τον κίνδυνο να χαθεί μια δημόσια επένδυση ύψους 12 εκατομμυρπίων ευρώ, από τα οποία, τα επτά θα πάνε στην κατασκευή και τα 5 στην αγορά ειδικών φορτηγών –τρακτόρων.
«Θα μειώσουμνε πάνω από 30% το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων στο νομό και η μείωση αυτή θα μετακυλήσει στους δημότες, με αντίστοιχη μείωση των δημοτικών τελών», είπε.

Γαλαμάτης: Θα χαθούν κονδύλια

Βρόγχο χαρακτήρισε τις προθεσμίες κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ και δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του FM 100 και τον Δημήτρη Ασπροπούλη.
«Δεν υπάρχει μόνον το ζήτημα της απένταξης του έργου από το ΕΣΠΑ, αλλά και τα ζητήματα αποζημίωσης που θα θέσει η ανάδοχος εταιρίας», είπε. Όπως αποκάλυψε, η κατασκευάστρια εταιρία ζητά αποζημίωση 10.000 ευρώ ημερησίως, για τις ημέρες καθυστέρησης του έργου.
Ο κ. Γαλαμάτης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου βουλευτές παραβρίσκονται στα επεισόδια χωρίς να τα αποτρέπουν, καθημερινά στον ΣΜΑ Ευκαρπίας, δεν έχει τοποθετηθεί για την υλοποίηση ενός δημόσιου έργου.
Υπογράμμισε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει η παραμικρή νομική χαραμάδα, έχει πάρει δεκάδες αδειοδοτήσεις, το χαρακτήρισε απαραίτητο και χρήσιμο και τόνισε πως «κρίνεται απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας υγείας».


ΣΥΡΙΖΑ: Για ποιον λόγο παράτησαν την πολιτική των πολλών ΣΜΑ;
«Η τοπική κοινωνία, στο σύνολό της, είναι κατά του έργου κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Νέα Ευκαρπία». Αυτό τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δέσποινα Χαραλαμπίδου, που μίλησε στη ραδιοεφημερίδα του FM 100 και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Ασπροπούλη.
Η κ. Χαραλαμπίδου υπογράμμισε πως η άποψη των κατοίκων καταγράφηκε σε δύο δημοτικά συμβούλια στο δήμο Παύλου Μελά, αλλά δεν την έλαβαν υπόψη οι τοπικοί άρχοντες. 
Προειδοποίησε ότι «ένα έργο που πάει να γίνει με την αστυνομία, δε θα ΄χει καλό τέλος», αναφερόμενη στα πρωινά επεισόδια μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ.
Επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία πολλών ΣΜΑ, την οποία, όπως είπε, είχαν συνυπογράψει ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, σε σχετικό νόμο, πριν χρόνια, αλλά δεν την εφαρμόζουν. Και θύμισε ότι η τότε κοινότητα Ευκαρπίας είχε παραχωρήσει οικόπεδο, σε άλλη θέση, πιο μακριά από τις κατοικημένες περιοχές για τη δημιουργία του ΣΜΑ.

Η παρέμβαση του εισαγγελέα
Υπενθυμίζεται ότι, για τις ενέργειες των κατοίκων πραγματοποιείται εισαγγελική έρευνα. Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ζήτησε η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Θεσσαλονίκης, Άννα Καραμόσχογλου.
Η εισαγγελέας ανέθεσε την έρευνα στον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ευκαρπίας Ευόσμου για να διαπιστωθεί αν τελούνται τα αδικήματα της παράνομης βίας και της διατάραξης κοινής ειρήνης, από τους κατοίκους της περιοχής, που κατέλαβαν το χώρο και τους τοπικούς άρχοντες που τους υποστηρίζουν.