Την πρόθεσή του, να κλείνει κάθε δύο μήνες, για ένα Σαββατοκύριακο, το κέντρο της Θεσσαλονίκης και να παραδίδονται οι κεντρικοί δρόμοι σε ομάδες πολιτών, όπως οι ποδηλάτες, ή αυτοί που θέλουν να αθληθούν, επανέλαβε, σήμερα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. >>>'

Τη δήλωση αυτή έκανε ο κ. Μπουτάρης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο δημαρχείο, για τον νυχτερινό ημιμαραθώνιο της Θεσσαλονίκης.
«Οποιαδήποτε νέα κατάσταση είναι λογικό να προκαλεί αντιδράσεις και παράπονα, εμείς όμως μένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας κάθε δεύτερο μήνα να κλείνει ένα σαββατοκύριακο το κέντρο πόλης και να απομακρύνονται τα αυτοκίνητα. Έτσι θα αποκτήσουμε όλοι μια διαφορετική νοοτροπία και θα συνηθίσουμε στους όρους της βιώσιμης κινητικότητας», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Δημοτικής Αρχής για μια πόλη χωρίς αυτοκίνητο αλλά με εναλλακτικά μέσα μετακίνησης που να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τους όρους της βιώσιμης κινητικότητας, καθώς είναι σχεδιασμός που δεν έγινε πρόχειρα, αλλά βάσει των όσων ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Και... κατά γιατρών
Είπε, όμως, κάτι ακόμη ο δήμαρχος: Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκαλλούνται για το κλείσιμο του κέντρου είπε ότι το 90% αυτών που αντιδρούν είναι οι γιατροί γιατί χάνουν την πελατεία τους!

Εκδηλώσεις κατά της απόγνωσης λόγω κρίσης

Για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, χρέος του δήμου είναι να στηρίζει εκδηλώσεις που ευνοούν τη συμμετοχή του κόσμου: «Φροντίδα και στόχος μας είναι να ανοίγουμε πόρτες, να δίνουμε κίνητρα στο κόσμο να συμμετέχουν σε θετικές δράσεις που θα τους αλλάξουν την ψυχολογία, θα τους κάνουν αισιόδοξους ώστε να βρουν το κουράγιο και τη δύναμη να αλλάξουν τη ζωή τους», υποστήριξε. 
Φέρνοντας ως παράδειγμα τις περιόδους άνθισης των αμπελιών και του τρύγου, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους οινοποιούς, σημείωσε ότι στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής είναι να καθιερωθούν δύο περίοδοι (της Άνοιξης και του Φθινοπώρου) δράσεων και εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να διατηρείται ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού για συμμετοχή. 
Επίσης ανέφερε ότι στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής είναι αναπτυχθεί στην πόλη ο αθλητικός τουρισμός, καθώς μαζί με κάθε αθλητή μετακινείται τετραπλάσιος –τουλάχιστον- αριθμός επισκεπτών, σημειώνοντας  μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν σκέψεις για τη διοργάνωση ναυταθλητικού αγώνα στη διαδρομή Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης.


Την Κυριακή ο ημιμαραθώνιος

Στη μοναδικότητα, τη μεγάλη συμμετοχή και τη σπουδαιότητα του πρώτου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθώνιου που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 21 Οκτωβρίου στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αναφέρθηκαν  ο δήμαρχος και η αντιδήμαρχος Νεολαίας και Αθλητισμού, Μαρία Πασχαλίδου.
Την εκδήλωση διοργανώνει ο Αθλητικός Σύλλογος ΜΕΑΣ Τρίτων, σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και την υποστήριξη της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης. 
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Οργανωτικής Επιτροπής του Ημιμαραθώνιου και ΓΓ του Αθλητικού Συλλόγου ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ Γιάννη Ποδιώτη και του Γενικού Διευθυντή των Αγώνων, Δρόσου Χριστόπουλου, επισημάνθηκε η εντυπωσιακή ανταπόκριση του κοινού, στη μεγαλύτερη Φθινοπωρινή γιορτή του αθλητισμού στον πρώτο ημιμαραθώνιο και στο δρόμο υγείας 5.000 μ. που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.
Η Αντιδήμαρχος  Νεότητας Αθλητισμού και Εθελοντών Μαρία Πασχαλίδου, απηύθυνε πρόσκληση στους Θεσσαλονικείς να αγκαλιάσουν τις εκδηλώσεις και πρόσθεσε: «Υπήρχε έντονη επιθυμία και ανάγκη από τους συμπολίτες μας να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση. Τρέχουμε όλοι μας για διάφορα πράγματα στην καθημερινότητά μας, ας τρέξουμε την Κυριακή και για την υγεία μας». 
Όπως είπε, ο Δρόμος Υγείας των 5.000 χλμ. είναι αφιερωμένος στην «Α21», μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που έχει ως στόχο την υπεράσπιση των θυμάτων της ανθρώπινης εμπορίας (trafficking). 

Δήλωσαν συμμετοχή 3.500 άνθρωποι
Στην εντυπωσιακή συμμετοχή κοινού και αθλητών, καθώς περισσότερα από 3.500 άτομα, φίλοι του αθλητισμού αλλά και επαγγελματίες αθλητές από τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και από το εξωτερικό θα πάρουν μέρος στον πρώτο ημιμαραθώνιο και στο δρόμο υγείας 5.000 μέτρων, αναφέρθηκε ο γενικός Γραμματέας του ΜΕΑΣ Τρίτωνα και της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννης Ποδιώτης. Υπογράμμιε ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς ξεπεράστηκε κατά πολύ ο αρχικός στόχος της συμμετοχής 2.000 αθλητών.
Στους συνολικά 700 εθελοντές και τις 35 οργανώσεις που αποτελούν τους αφανείς ήρωες της διοργάνωσης,  αναφέρθηκε ο γενικός Διευθυντής των Αγώνων Δρόσος Χριστόπουλος και πρόσθεσε: «πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή της πόλης στην οποία θα συγκεντρώσουμε ότι καλύτερο υπάρχει από πλευράς αθλητών. Θέλουμε να δώσουμε κοινωνικό, αθλητικό και τουριστικό χαρακτήρα στη διοργάνωση και υποσχόμαστε ότι την επόμενη χρονιά ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος».
Στη δράση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Α21», αναφέρθηκε η Πρόεδρός της, Μαρία Σταμάτη, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της προς τους διοργανωτές για το το γεγονός ότι αφιέρωσαν ένα τόσο σημαντικό αγώνα στις δραστηριότητες της ομάδας και πρόσθεσε:  «Η απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης και των διοργανωτών να τιμήσουν με αυτό τον τρόπο την προσφορά μας, δίνει κουράγιο σε όλους μας να συνεχίσουμε το δικό μας αγώνα κατά των συνθηκών δουλείας που δυστυχώς υπάρχουν ακόμη και σήμερα στον κόσμο».
Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δραστηριότητες, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 1ου  Διεθνή Ημιμαραθωνίου και του Δρόμου Υγείας 5.000μ. 

Το πλήρες πρόγραμμα της Ημερίδας 
Πολιτιστικών-Κοινωνικών εκδηλώσεων:
-8:00 Εισήγηση με θέμα «Άσκηση-Ευρωστία- Υγεία: Τριαδική ενότητα»
Εισηγητής: Ιωάννης Βράμπας, Καθηγητής Εργοφυσιολογίας Τ.Ε.Φ.Α.Α Σερών Α.Π.Θ
-18:30 Απονομή επαίνων σε αθλητές –τριες που τιμούν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους το κίνημα των δρομέων υγείας.
-18:45 Διάλειμμα
-19:00 Εισήγηση με θέμα «Καταργώντας τη δουλεία στον 21ο Αιώνα». 
Εισηγήτρια: Μαρία Σταμάτη, πρόεδρος ΜΚΟ Α21  Campaign
-19:15  παρουσίαση της δράσης της Α21 Campaign υπέρ των θυμάτων της ανθρώπινης εμπορίας (trafficking).
Παράλληλα θα λειτουργεί Έκθεση φωτογραφίας του Φώτη Τέλλογλου με θέμα το trafficking.
-19:30 Λήξη του προγράμματος. 


Το πρόγραμμα της Κυριακής 21 Οκτωβρίου 2012.
-18:40   Εκκίνηση Ημιμαραθωνίου Δρόμου (Λευκός Πύργος)
-19:00  Εκκίνηση Δρόμου Υγείας 5.000μ. (Δημαρχιακό Μέγαρο)  

Ο τερματισμός και των δύο δρόμων του προγράμματος θα γίνει στο Λευκό Πύργο.