Ψωμί, σάντουϊτς μήκους… δύο μέτρων, παραδοσιακές μηλίγκες και άλλα αρτοποιήματα θα ψήσουν σε υπαίθριους φούρνους και υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής και θα μοιράσουν σε όλους επί τρεις μέρες, οι Αρτοποιοί του Σωματείου Υπαίθρου Θεσσαλονίκης . >>>

Όλα αυτά θα γίνουν στο πλαίσιο της «Γιορτής Ψωμιού στην Ύπαιθρο» που θα πραγματοποιηθεί από σήμερα 13 έως και τις 15 Οκτωβρίου 2012 στα Κουφάλια (πλατεία Δημαρχείου).
Σε πείσμα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και επιχειρώντας να προσφέρει μια νότα αισιοδοξίας μέσα στο γκρίζο τοπίο της κρίσης, το Σωματείο Αρτοποιών Υπαίθρου Θεσσαλονίκης «Η Δήμητρα», διοργανώνει υπό την αιγίδα του Δήμου Χαλκηδόνας την τριήμερη εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Άρτου, που έχει καθιερωθεί η 16η Οκτωβρίου.
Και για να επικοινωνήσει τις δράσεις στο ευρύ κοινό σήμερα στη μία το μεσημέρι μέλη του σωματείου Αρτοποιών Υπαίθρου Θεσσαλονίκης «Η Δήμητρα» θα μοιράσουν ψωμάκια, αλλά και το πρόγραμμα της εκδήλωσης στα κεντρικά φανάρια Νέας Ιωνίας.

Υπαίθριος φούρνος και το «Σπίτι της… Μηλίγκας»
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν δράσεις και γεγονότα για τα σχολεία, τα παιδιά, τους καταναλωτές και την οικογένεια με επίκεντρο το ψωμί, θα παρουσιαστεί η παραδοσιακή Μηλίγκα, ένα αρτοποίημα της Ανατολικής Ρωμυλίας που παρασκευάζεται -κατά πανελλαδική αποκλειστικότητα- στα Κουφάλια. 
Επίσης μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερωθούν, να παρακολουθήσουν και να δημιουργήσουν αρτοποιήματα στα καλλιτεχνικά εργαστήρια ζυμαριού που θα στηθούν μαζί με υπαίθριο φούρνο και το παραδοσιακό «Σπίτι της Μηλίγκας» στο χώρο της πλατείας. 

Παραδοσιακός νερόμυλος και… δίμετρα σάντουϊτς
Σε ειδικό εργαστήριο στο χώρο της εκδήλωσης, μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με ομάδα Διατροφολόγων του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών θα εκπαιδεύει τους μικρούς επισκέπτες-«σεφ» και θα προετοιμάζει γιγάντια σάντουϊτς (μήκους δύο μέτρων) τα οποία στη συνέχεια θα τεμαχίζονται και θα μοιράζονται στους επισκέπτες.
Επιπλέον η αλυσίδα της παραγωγής από το σιτάρι ως το αλεύρι και στη συνέχεια στο ψωμί θα παρουσιάζεται με την εγκατάσταση παραδοσιακού νερόμυλου και αρτοποιείου στο χώρο της εκδήλωσης.

Στρογγυλό τραπέζι και γευστικές δοκιμές
Σε άλλο χώρο της Πλατείας Δημαρχείου θα στηθεί στρογγυλό τραπέζι, με τίτλο «Διατροφική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση προς την κατανάλωση ποιότητας» κατά τη διάρκεια του οποίου ειδικοί επιστήμονες διατροφολόγοι και καταξιωμένοι αρτοτεχνίτες θα απαντούν στις ερωτήσεις των μαθητών και των καταναλωτών επισκεπτών της εκδήλωσης.
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου της «Γιορτής Ψωμιού στην Ύπαιθρο» θα πραγματοποιηθούν γευστικές δοκιμές σε διάφορα είδη άρτου, πρωινού και αρτοσκευασμάτων, ενώ αναμένεται να φιλοξενηθούν περισσότεροι από 500 μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή.