Με την αντίστροφη μέτρηση για το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να έχει ήδη ξεκινήσει, σας παρουσιάζουμε τις ταινίες έναρξης και λήξης της φετινής διοργάνωσης, καθώς και νέα, τόσο με διεθνές, όσο και  με ελληνικό ενδιαφέρον από την Αγορά του ΦΚΘ: >>>

Την αυλαία του 53ου ΦΚΘ θα ανοίξει η πολυσυζητημένη ταινία Holy Motors του γάλλου σκηνοθέτη Λεό Καράξ / Leos Carax.
Το φιλμ που προκάλεσε αίσθηση στο φετινό φεστιβάλ των Καννών (βραβείο Νεότητας) αφηγείται την 24ωρη σουρεαλιστική οδύσσεια του αινιγματικού κυρίου Όσκαρ στους δρόμους ενός ονειρικού Παρισιού, μέσα από ένα διαδοχικό παιχνίδι ρόλων και μεταμορφώσεων. Μια ταινία-homage στην ανθρώπινη ψυχή και την ελευθερία του σινεμά, ανένταχτη και καθηλωτική, με τον χαμαιλέοντα Ντενί Λαβάν, καθώς και τους Εύα Μέντες, Κάιλι Μινόγκ και Μισέλ Πικολί σε απρόβλεπτες εμφανίσεις. 

Το 53ο ΦΚΘ θα ολοκληρωθεί με την ταινία  Στη χώρα των άλλων / In Another Country του κορεάτη δημιουργού Χονγκ Σανγκ-σου / Hong Sang-soo. Η Ιζαμπέλ Ιπέρ υποδύεται τρεις διαφορετικές γυναίκες με το ίδιο όνομα. Με φόντο την παραλιακή κορεάτικη πόλη Μοχάνγκ, ξετυλίγονται οι ισάριθμες ιστορίες τους. Η συναναστροφή με τους κατοίκους λειτουργεί ως καταλύτης σε πολλαπλά επίπεδα: πολιτισμικό, ερωτικό, υπαρξιακό. Μια ατμοσφαιρική ελεγεία για την απομόνωση του ανθρώπου, τη ρευστότητα του χώρου και της μνήμης, αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Δυναμική θα είναι στο 53ο ΦΚΘ η παρουσία της Αγοράς. Συνολικά 150 ξένοι επαγγελματίες, ανάμεσά τους και αντιπρόσωποι από τα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ, όπως των Καννών, Βερολίνου, Βενετίας, Λοκάρνο, Ρότερνταμ, Κάρλοβι Βάρι, Σαράγιεβο και Σόφιας, θα συμμετάσχουν στις αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς, οι οποίες έχουν και φέτος ξεχωριστό ελληνικό ενδιαφέρον: Οι ταινίες Luton του Μιχάλη Κωνσταντάτου, September της Πέννυς Παναγιωτοπούλου και Wild Duck του Γιάννη Σακαρίδη, συμμετέχουν στα (συνολικά 12 ) Agora Works in Progress, διεκδικώντας το βραβείο post –production της  Graal που αντιστοιχεί σε υπηρεσίες για την ολοκλήρωση της ταινίας. Το βραβείο πέρυσι κέρδισε η ταινία When I Saw You της Annemarie Jacir, που αποτελεί φέτος την επίσημη πρόταση της Παλαιστίνης για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.  Στο 8ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads παίρνουν μέρος 17 κινηματογραφικά σχέδια, ανάμεσα στα οποία και τρία ελληνικά: Το Park της Σοφίας Εξάρχου, το Golden Day του Βαρδή Μαρινάκη και το Happy Birthday του Χρίστου Γεωργίου.  Ανάμεσα στα βραβεία του Crossroads περιλαμβάνονται και το βραβείο post-production 2|35 Inc, για συμπαραγωγή (εικόνα και ήχο) στο βραβευμένο κινηματογραφικό σχέδιο και το βραβείο του CNC (Centre National du Cinema et de l’ image animee), το οποίο προσφέρει 7.000 ευρώ για την ανάπτυξη του σχεδίου.


Η Αγορά και οι ταινίες έναρξης και λήξης, οι οποίες εντάσσονται στην ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες», χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων δράσεων του 53ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.