Προλαβαίνετε, μέχρι τις 9 το βράδυ, οι ενδιαφερόμενοι να ανταλλάξετε βιβλία ή περιοδικά που δεν χρειάζεστε, να επισκεφθείτε το Πάρκο του Ήχου, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, όπου έχει στηθεί για δεύτερη χρονιά η Βιβλιοθήκη στο Πάρκο. Το σημερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων αναλυτικά>>>


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  • Τελευταία μέρα σήμερα για το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ (Γκέι, Λεσβιακών, Αμφισεξουαλικών και Τρανσεξουαλικών, Διεμφυλικών) Ταινιών, που συνδιοργάνωσαν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η μη κερδοσκοπική εταιρεία Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο, στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, τη Διεθνή Αμνηστεία- Γραφείο Ελλάδος, τη Λεσβιακή Ομάδα Θεσσαλονίκης και την HOMOphonia - Συλλογικότητα για το Pride της Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη. Το σημερινό πρόγραμμα προβολών: 18:00 Δεν αντέχεις την αγάπη, 18:00 Είμαι, 20:00 Αυτοί οι δυο, 20:00 31 Δεκεμβρίου, 20:00 Οδός των Όπλων, 22:00 Το μεγάλο κορίτσι του μπαμπά, 22:00 Κρύο Ντους, 22:00 Κάπου όχι εδώ. Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ (ανά προβολή), 8 ευρώ (ημερήσιο εισιτήριο). Οι κάτοχοι της CineΚάρταF με ένα εισιτήριο δικαιούνται να δουν δύο προβολές.
  • Ολοκληρώνεται σήμερα το… δοκιμαστικό διήμερο προβολών που διοργάνωσε η 4η Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στον καινούριο θερινό κινηματογράφο, πάνω από το Πολιτιστικό Κέντρο, στην πεζογέφυρα δίπλα στο γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Απόψε στις 20.30 θα προβληθεί το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Μάκρου Γκαστίν «Μασσαλία, μακρινή κόρη». Είσοδος ελεύθερη.
ΘΕΑΤΡΟ
  • Τελευταία παράσταση απόψε για τον κωμικό μονόλογο των Ντίνου Σπυρόπουλου, Γιώργου Γαλίτη, Βλαδίμηρου Κυριακίδη, «MNIMONIMOUS». Ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, με τον ίδιο στον ρόλο του Mnimonimous, στο Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη), στις 21.15. Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ γενική είσοδος, 15 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65 ετών).
  • Το έργο «Όταν έκλαψε ο Νίτσε» του Ίρβιν Γιάλομ στο Θέατρο Αυλαία (Τσιμισκή 137, πλατεία ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη), σε συμπαραγωγή με τη Λυκόφως, έως τις 7 Οκτωβρίου. Θεατρική διασκευή Ευαγγελία Ανδριτσάνου. Σκηνοθεσία Ακύλλας Καραζήσης, Νίκος Χατζόπουλος. Παίζουν Ακύλλας Καραζήσης (Μπρόιερ), Χάρης Φραγκούλης (Φρόιντ), Νίκος Χατζόπουλος (Νίτσε). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21.00, Κυριακή 20.00. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 18€, φοιτητικό 14€ (Παρ – Κυρ) και μειωμένο 15€. Φοιτητικό 12€ (Τετ-Πέμπ).
  • Η παράσταση «Άγρια Μοναξιά», βασισμένη στο έργο «ΤheLonesomeWest» του Μάρτιν Μακ Ντόνα, από την καλλιτεχνική ομάδα Perros, σε σκηνοθεσία Σπύρου Αθηναίου. Στο θέατρο Όρα (Αντωνίου Καμάρα 3 και Τσιμισκή, έναντι Χ.Α.Ν.Θ), έως τις 14 Οκτωβρίου. Ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, ώρα: 21:00. Εισιτήρια: 12€ & 10€ μειωμένο.
ΜΟΥΣΙΚΗ
  • Ολοκληρώνεται το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Θεσσαλονίκης «Reworks» που σήμερα θα φιλοξενηθεί στο ΤHE MET HOTEL Rooftop (26ης Οκτωβρίου 48, Θεσσαλονίκη). Το πρόγραμμα των σημερινών εκδηλώσεων, που αρχίζουν στις 16.00, στη διεύθυνση http://www.reworks.gr. Σύμφωνα πάντως με την ίδια ιστοσελίδα, τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.
  • Συναυλία Ross Daly Trio, απόψε στις 10.30, Block 33. Δείτε αμέσως παρακάτω στις εκδηλώσεις.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • Αυλαία σήμερα και για το 3ο φεστιβάλ ανοιχτής έκφρασης και δημιουργίας "Κ.Ο.Θ. Underground", στο BLOCK 33 (26ης Οκτωβρίου 33, Σφαγεία). Οι πόρτες του σήμερα, Κυριακή, είναι ανοιχτές από τις 11:00, και η είσοδος ελεύθερη για το κοινό. Το φεστιβάλ διοργάνωσαν ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», το ΚΕΘΕΑ «Ανάδυση», ο Σύλλογος Φίλων της ΚΟΘ και το Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών της ΚΟΘ. Αναλυτικά οι δράσεις στη διεύθυνση www.tsso.gr/. Πέρα από τις βασικές δράσεις, στο πλαίσιο των φιλοξενούμενων εκδηλώσεων του φεστιβάλ, ο Ross Daly μαζί με τους συνεργάτες του Κέλυ Θωμά (λύρα) και Γιώργη Μανωλάκη (λαούτο, φωνή) θα παίξουν απόψε παλιές και νεότερες συνθέσεις τους, επηρεασμένες τόσο από την κρητική μουσική όσο και από άλλες μουσικές παραδόσεις της Ανατολής. Ώρα 22:30, Block 33, είσοδος ελεύθερη.
  • Σήμερα προβλέπεται να επαναληφθεί η εκδήλωση «10ο Σεργιάνι στη Λαϊκή μας Παράδοση», που διεκόπη την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου λόγω καιρικών συνθηκών. Η εκδήλωση που διοργανώνει η 3η Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό - Λαογραφικό Σύλλογο «Οι φίλοι της Παράδοσης», θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Στέργιου Πολυδώρου, στις 19:30, όπου θα παρουσιαστούν παραδοσιακά τραγούδια και χοροί από τις περιοχές Ρουμλούκι Ημαθίας, Φλώρινα, Κοζάνη, Ντόπια Σερρών, Δ. Θράκη και Ανατολική Ρωμυλία. Σε περίπτωση που δεν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, η εκδήλωση θα γίνει στο 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο, στην οδό Αποστόλου Παύλου και Ολυμπιάδος. Είσοδος ελεύθερη.
  • Δεύτερη μέρα σήμερα για τις εκδηλώσεις «Αρσακλιώτικα 2012» που διοργανώνει ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει: «Η παράδοση μας ενώνει», 3η Συνάντηση Πολιτιστικών Συλλόγων Πανοράματος & των Χορευτικών τμημάτων του δήμου. Ώρα 19:30. Είσοδος ελεύθερη.
  • Πολιτιστικές και περιβαλλοντικές εκδηλώσεις στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, με θέμα «Ζωντανεύοντας το Καρατάσιου», έως και τις 24 Σεπτεμβρίου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται για 3η συνεχή χρονιά, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της Θεσσαλονίκης για την απόδοση των πρώην στρατοπέδων ως ελεύθερων χώρων πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής. Οι φετινές εκδηλώσεις αποσκοπούν επίσης στην ενίσχυση των «Γιατρών του Κόσμου», με τη συλλογή ιατροφαρμακευτικού υλικού. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει: 20.00 Πολιτιστικός Σύλλογος «Προμηθέας» Πολίχνης (χοροί από Θράκη-Ήπειρο). 20.40 Αθλ. Πολιτιστικός Σύλλογος «Πήγασος» Δ. Θεσ/νίκης (χοροί από Μακεδονία). 21.00 Μικρασιάτικος Σύλλογος Ευκαρπίας "ΟΥΣΑΚ". 21.30 Σωματείο Ένωσης «Μακεδονία» Ευκαρπίας. 22.00 Παραδοσιακή μουσική βραδιά με το Νίκο Αβαγιανό, τη Λίζα Τσιγκογιάννη και την οκταμελή ορχήστρα τους. Σταρτόπεδο Καρατάσιου: Λεωφόρος Στρατού 155, Πολίχνη Θεσσαλονίκης. Είσοδος ελεύθερη.
  • Μια εκδήλωση για όλη την οικογένεια, η I.W.O.G. 2012 Fiesta, «τρέχει» από το πρωί και μέχρι τις 19.00 στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή (Μαρίνου Αντύπα 12, Θεσσαλονίκη). Διοργανώνεται, για 4η συνεχή χρονιά, από τον Διεθνή Σύλλογο Γυναικών Ελλάδος (I.W.O.G.) και περιλαμβάνει πλήθος δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους (αθλητικές και δημιουργικές δράσεις, κατασκευές, παρουσιάσεις βιβλίων, ξεναγήσεις, παιχνίδια, χορό, μουσική, ενημερώσεις για οικολογικά θέματα κ.ά) στον καταπράσινο, υπαίθριο χώρο της σχολής. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, θα σερβίρονται χυμοί, καφέδες, κέικ, σάντουιτς, hotdogs, snacks, αναψυκτικά, πίτες και πολλά άλλα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και λαχειοφόρος αγορά. Είσοδος 1€. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου του συλλόγου.
  • Η oμάδα των WHYNOT διοργανώνει για δεύτερη χρονιά τη Βιβλιοθήκη στο Πάρκο, σήμερα έως τις 9 το βράδυ, στο Πάρκου του Ήχου, στη Νέα παραλία Θεσσαλονίκης, μετά το Ναυτικό Όμιλο. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συγκεντρώσουν βιβλία ή περιοδικά που δεν θέλουν και να τα ανταλλάξουν. Επιπλέον, να φτιάξουν κάρτες και μίνι βιβλιαράκια με τη βοήθεια καλλιτεχνών, την ώρα που η ομάδα Παιχνιδομπερδέματα θα κρατά παρέα στους μικρούς επισκέπτες σε ένα εργαστήρι για τα παιδιά και το βιβλίο. Στο χώρο προβλέπεται να υπάρχει και έκθεση γραφιστών της πόλης, ενώ κλασική μουσική θα συνοδεύει τις δράσεις. Είσοδος ελεύθερη.
  • Παιδικές θεατρικές παραστάσεις δημοτικών σχολείων της Τριανδρίας και παραδοσιακό θέατρο σκιών από την ομάδα ΣΚΙΑΣ ΟΝΑΡ, με την παράσταση «Ο Καραγκιόζης γιατρός», περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων «ΤΡΙΑΝΔΡΙΩΤΙΚΑ 2012». Το φεστιβάλ διοργανώνει η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας του δήμου Θεσσαλονίκης έως τις 3 Οκτωβρίου, στον αύλειο χώρο του παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας (Τρικούπη 29 – Τζουμαγιάς 1). Ώρα έναρξης 19:00. Είσοδος ελεύθερη.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
  • Έκθεση κοσμήματος και ζωγραφικής, με έργα της Ξανθούλας Βαβούσκου και της Maria Coundjeris, στον πολυχώρο Τέχνης Remezzo (Ν. Πλαστήρα 2, πλαζ Αρετσούς), έως τις 6 Οκτωβρίου. Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη - Παρασκευή 18.00 – 22.00, Σάββατο 12.30 – 14.00 & 19.00 – 22.00 και Κυριακή 12.00 – 17.00. Είσοδος ελεύθερη.
  • «Η Θεσσαλονίκη των Συλλεκτών. Ιστορίες της πόλης» είναι το θέμα της έκθεσης που παρουσιάζει το Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, έως τις 8 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου (λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη). Τα σπάνια εκθέματα, τα περισσότερα εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά, προέρχονται από τις Συλλογές των: Βασίλη Βασιακώστα, Αλέξανδρου Γαρύφαλλου, Σάββα Δεμερτζή, Γιώργου Θωμαρέη, Οικογένειας Καλφαγιάν, Μανώλη Κανδυλάκη, Παναγιώτη Κόκκα, Γιώργου Κωνσταντινίδη, Γιάννη Μέγα, Βασίλη Νικόλτσιου, Άγγελου Παπαϊωάννου, Γιώργου Πατιερίδη, Κώστα Σταμάτη, Δημήτρη Τακά, Αλέξανδρου & Λένας Χαΐτογλου. Η έκθεση είναι διαδραστική και υποστηρίζεται με οπτικοακουστικές παραγωγές. Τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή 09.00 - 16.00. Τιμή εισόδου: 4€, 2€ (μειωμένο).
  • Έκθεση του γερμανού καλλιτέχνη Mischa Kuball «Platon's Mirror», στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης), έως τις 25 Οκτωβρίου. Η Θεσσαλονίκη είναι ένας από τους δεκαπέντε σταθμούς της διεθνούς περιοδείας της έκθεσης «Platon's Mirror» που είναι ενταγμένη στο «Φεστιβάλ των Αοράτων Πόλεων – μια Κοσμογραφία» (συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης). Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Κυριακή 10.00-18.00. Γενική είσοδος 3 ευρώ, μειωμένα εισιτήρια 1,50 ευρώ, ομαδικά εισιτήρια 1 ευρώ.
  • Συνεχίζεται σε δύο σημεία της πόλης η έκθεση Transform 2012 που φέτος έχει ως θέμα «Το κουτί της Πανδώρας». Πρόκειται για την ετήσια έκθεση των Ακαδημιών και σχολών Καλών Τεχνών των πρωτευουσών των βαλκανικών κρατών, που φιλοξενείται φέτος στη Θεσσαλονίκη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μέσω της σχολής Καλών Τεχνών και του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και του φορέα «Θεσσαλονίκη 2012», στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Συγκεκριμένα, «κομμάτια» της σπονδυλωτής αυτής διοργάνωσης παρουσιάζονται: Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. (Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη, 2310 247111, 2310 991610) έως σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου. Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης) έως τις 7 Οκτωβρίου (Τρίτη-Κυριακή: 10.00-18.00). Στις 27 Σεπτεμβρίου θα εγκαινιαστεί τμήμα της έκθεσης στο «Remezzo Palace» του δήμου Καλαμαριάς.
  • Έκθεση «Χρόνος / Zaman / Στιγμές από την Τουρκία» έως τις 22 Οκτωβρίου στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Την έκθεση διοργανώνουν το μουσείο και ο εκδοτικός οργανισμός «Zaman» της Τουρκίας. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό οπτικό ταξίδι στη γειτονική μας χώρα, μέσα από τη ματιά διεθνών φωτογράφων που ταξίδεψαν στην πολυπολιτισμική Ανατολία. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της PhotoBiennale και του προγράμματος «Θεσσαλονίκη-Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και διοργανώθηκε με την οικονομική υποστήριξη της εφημερίδας «Zaman» και του ΟΠΑΠ και τη συνεργασία του Τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης. Σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, έργα της έκθεσης παρουσιάζονται στον εξωτερικό χώρο, στην άκρη της Α’ Προβλήτας του ΟΛΘ, πίσω από την Αποθήκη Δ’. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Κυριακή 11.00-19.00, Παρασκευή-Σάββατο 11.00-21.00. Τιμή εισιτηρίου: 2 € (γενική είσοδος), 1 € (μειωμένο), 0,50 € (ομαδικές επισκέψεις).
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΤ οργανώνουν περιοδική έκθεση με τίτλο: «Αρχαιοκαπηλία Τέλος». Ως τις 30 Σεπτεμβρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανώλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη). Ώρες και μέρες έκθεσης: Δευτέρα - Κυριακή 9:00 - 16:00. Τιμή εισόδου 6€, 3€ (μειωμένο). Ενιαίο: 8€, 4€ (μειωμένο).
  • Έκθεση με τίτλο «Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στο χώρο», στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Μανώλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη). Σε συνεργασία με: 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Εβραϊκό Μουσείο, Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Κέντρο Ιστορίας δήμου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟΤ «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 9:00 - 16:00. Τιμή εισόδου: 6€, 3€ (μειωμένο).
  • Η έκθεση "Αρχιτεκτονική Τοπίου, Έργα για την πόλη, Θεσσαλονίκη 2012" έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (στους χώρους της ΔΕΘ, παλιό περίπτερο ΔΕΗ). Διοργανώνεται από το τμήμα Αρχιτεκτόνων και το Μεταπτυχιακό «Αρχιτεκτονική Τοπίου» του ΑΠΘ, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη Θεσσαλονίκη 2012, υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης. Παρουσιάζονται εκατό προτάσεις - projects για το τοπίο της Θεσσαλονίκης, που αφορούν το σχεδιασμό του αστικού, περιαστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Μέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: 10.00-18.00, Τετάρτη: 10.00-22.00, Κυριακή 11:00-15:00. Τιμή εισόδου 4€, 2€ (μειωμένο).