Εξήντα χρόνια μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης(1 Οκτωβρίου 1946), βγαίνει στο σφυρί ένα σύμβολο του ναζισμού: Το πιστόλι του Γκέριγκ... >>>

Ο επονομαζόμενος «αρχιτέκτονας του θανάτου», αρχηγός της Λουτβάφε, Χέρμαν Γκέρινγκ, έφερε πάνω του ένα επιχρυσωμένο «Walther PPk», στολισμένο με φύλλα βελανιδιάς -σύμβολα δύναμης των ναζί- κι ένα τελετουργικό στιλέτο από ελεφαντόδοντο.
Και τα δύο βγαίνουν «στο σφυρί» την 1 Οκτωβρίου 2012, προς 30.000 δολάρια, από τον οίκο δημοπρασιών «James D. Julia». 
Το πιστόλι είχε παραδώσει ο Γκέριγκ στον αμερικανό υπολοχαγό Τζερόμ Σαπίρο, όταν παραδόθηκε. Ο υπολοχαγός Σαπίρο το είχε στην κατοχή του από τις τελευταίες μέρες του Γ΄ Ράιχ μέχρι το 1970. Μετά το θάνατό του, η χήρα του έδωσε το πιστόλι σ’ ένα στρατιωτικό φίλο τους στο Delaware, ο οποίος το πούλησε σε ιδιώτη συλλέκτη περίπου 20 χρόνια αργότερα.
Ο στρατάρχης Γκέριγκ ήταν ένας από αυτούς που δικάστηκαν -και καταδικάστηκαν- στη Νυρεμβέργη. Στην απολογία του είχε πει: «Προσχώρησα στο κόμμα ακριβώς γιατί ήταν επαναστατικό, όχι τόσο για το ιδεολογικό περιεχόμενό του. Όλη η συνωμοτική ιδέα ήταν παράλογη. Είχαμε εντολές να υπακούμε στο κράτος. Δεν ήμασταν μία ομάδα εγκληματιών, που συναντιόταν στα δάση, μέσα στο κατασκόταδο, για να σχεδιάσει μαζικές δολοφονίες. Αυτή είναι μία πολιτική νίκη για τους νικητές και θα είναι κάτι καλό όταν η Γερμανία το συνειδητοποιήσει».
Ο απαγχονισμός των καταδικασθέντων έγινε ξημερώματα της 16ης Οκτωβρίου παρουσία σαράντα επιλεγμένων μαρτύρων. Ο Γκέριγκ, όμως, δεν ήταν ανάμεσά τους.
Ο Γάλλος δημοσιογράφος Σασά Σιμόν, θυμάται: «Η πόρτα άνοιξε και εμφανίστηκε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας του μεγάρου, συνταγματάρχης Αντρους. Πέταξε το κράνος του πάνω σ' ένα κρεβάτι, μας έκανε νεύμα να τον πλησιάσουμε, λέγοντας: ''Λυπάμαι, ο Γκέρινγκ αυτοκτόνησε''»... 
Ο διορισμένος διάδοχος του Αδόλφου Χίτλερ, διοικητής της γερμανικής αεροπορίας Λουτβάφε, ιδρυτής της Γκεστάπο και των πρώτων στρατοπέδων, άφησε δίπλα του ένα σημείωμα: «Δε θα είχα καμία αντίρρηση να με πυροβολήσουν, αλλά σκέφτηκα ότι ο απαγχονισμός δεν αρμόζει σ’ έναν άνδρα της δικής μου θέσης».
_____________________________________________________________________
με πληροφορίες από το aggelioforos.gr