Ξεκινούν από σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι δικαστικοί, οι εκπαιδευτικοί, οι νοσοκομειακοί γιατροί και άλλοι κλάδοι του δημοσίου.

Σε επ’ αόριστον επίσχεση εργασίας προχωρούν από τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου οι περίπου 22.000  νοσοκομειακοί ιατροί που υπηρετούν σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Ελλάδας, ζητώντας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών. Η συγκεκριμένη συμμετοχή γιατρών και Νοσοκομείων στην επίσχεση αναμένεται να καθοριστεί τη Δευτέρα.
Κατά τη διάρκεια της επίσχεσης θα εξυπηρετούνται όλα τα επείγοντα περιστατικά, ωστόσο οι προγραμματισμένες εξετάσεις θα πρέπει να μετατεθούν.
Η επίμαχη απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενώ πέραν του ζητήματος των οφειλομένων από τις εφημερίες η Ομοσπονδία διαμαρτύρεται και για τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση αναφορικά με τα ειδικά μισθολόγια, σημειώνοντας ότι η περικοπή κατά 18% στο ιατρικό μισθολόγιο, οποίο έχει ήδη υποστεί μειώσεις της τάξης του 40%, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο ιατρικό σώμα.
Παράλληλα, κάλεσμα προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να συμβάλλουν σε ένα «σχέδιο σωτηρίας» του φορέα πραγματοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σημειώνοντας πως, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, «το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ θα αγγίξει τα 2.5 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου» και εκφράζοντας την αμφιβολία του για το κατά πόσον «η χρηματοροή του ΕΟΠΥΥ μπορεί να στηρίξει την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, τη Φαρμακευτική Δαπάνη και τη Νοσοκομειακή και Ιδιωτική Υγεία».
Εκπαιδευτικοί

Στο μέτωπο της Παιδείας, πενθήμερη απεργία θα πραγματοποιήσουν από τη Δευτέρα τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ σε κινητοποιήσεις προσανατολίζεται και ο ΟΛΜΕ, με πρώτο βήμα τη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τις 26 Σεπτεμβρίου.
Δικαστικοί

Σε κινητοποιήσεις κατά των περικοπών προχωρούν και οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να σημειωθούν στο προσεχές διάστημα σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες υποθέσεις.
Ειδικότερα, πανδικαστική συγκέντρωση προγραμματίζουν για αύριο οι δικαστές Εφετείο της Αθήνας, παράλληλα με την έναρξη της απεργίας τους λόγω των σχεδιαζόμενων περικοπών στις αποδοχές τους. 
Ταυτόχρονα, σε διακοπή των συνεδριάσεων όλων των Ποινικών δικαστηρίων (από τις 10 π.μ. έως 3 μ.μ.) προβαίνουν από αύριο μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου οι εισαγγελείς.
Εν τω μεταξύ, αναβάλλονται έως το τέλος Σεπτεμβρίου η επιδίκαση υποθέσεων και η έκδοση αποφάσεων φορολογικού αντικειμένου, λόγω κινητοποιήσεων των διοικητικών δικαστών, ενώ παράλληλα σε αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο, 6 Οκτωβρίου, οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διαμαρτυρόμενοι για τις προωθούμενες μειώσεις στους μισθούς. Οι δικαστικοί θα κατεβαίνουν από τις έδρες στις 10.30 κάθε μέρα με απόφαση της Ένωσης των Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Το διάστημα αυτό αναστέλλεται η δημοσίευση αποφάσεων, η έκδοση πράξεων και πρακτικών προληπτικού ελέγχουν συμβάσεων μεγάλων έργων και προμηθειών, ο έλεγχος των δαπανών του κράτους και η εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους.
ΗΣΑΠ,ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ

Τέλος, 24ωρη προειδοποιητική απεργία είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου, σε Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ στην Αθήνα, μολονότι εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα μετάθεσης της κινητοποίησης.