Δέκα πολίτες της Θεσσαλονίκης, ζητούν το αυτονόητο: Να μείνει ανοικτή η πόλη κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της ΔΕΘ και να μην έχει την εικόνα ούτε αστυνομοκρατούμενης περιοχής, ούτε κρανίου τόπος... >>>

Σε ανοικτή επιστολή τους υπογραμμίζουν ότι στην περίφημη "μέρα του Βορρά", με τα εγκαίνια της ΔΕΘ, "σε άκρα αντίθεση με την δημοκρατική παράδοση της πόλης, οι Θεσσαλονικείς υφίστανται μια απαράδεκτη απομείωση των δικαιωμάτων τους, μέσα από περιορισμούς, υποτιθέμενα μέτρα ασφαλείας και αφόρητες δυσκολίες στην κίνηση". Τονίζουν πως "όλες οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές και πολυπληθείς, ενώ όπου σημειώνονται επεισόδια, αυτά, κατά παράξενη σύμπτωση, συμβαίνουν σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης", για τα οποία, μάλιστα, λένε πως μοιάζουν "περισσότερο σαν ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε αντιμαχόμενες ομάδες".
Στην επιστολή τους, επισημαίνουν πως "η πόλη πεθαίνει" κι "η αγορά φθίνει" κι ότι "υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αστέγων, πεινασμένων, κυνηγημένων και πολιτικά απελπισμένων ανθρώπων". Και ζητούν:
"Η πόλη να μείνει ανοιχτή. Εκτός κι αν το Κράτος ή ό,τι υποτίθεται ότι εκπροσωπεί η παρουσία του στην πόλη, περιμένει την επόμενη μέρα να καλυφθεί με πρωτοσέλιδα βίας και τεχνητής έξαρσης επεισοδίων".
Μάλιστα, στο τέλος της επιστολής τους, εκφράζουν το φόβο ότι "εφέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που διαμαρτυρόμαστε με κοσμιότητα και επίκληση στον ανθρωπισμό της Διοίκησης και στα όποια δημοκρατικα μας κεκτημένα. Η μαζική διαμαρτυρία για τις πολιτικές που μας έχουν απελπίσει,είναι υποχρέωσή μας και όχι δικαίωμα.Το Κράτος, ας φροντίσει για την ασφάλεια όλων των πολιτών, χωρίς να ξεχωρίζει Ινδιάνους και καουμπόηδες".
Οι υπογράφοντες, μάλιστα, επιλέγουν να μην αναδείξουν τις όποιες πολιτικές τους χαρακτηρίζουν, χρησιμοποιώντας στις υπογραφές τους τα επαγγέλματά τους κι όχι τα αξιώματά τους. Έτσι, για παράδειγμα, ο υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Α Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος της Α Νομαρχιακής του κινήματος Χ. Παπαστεργίου υπογράφει ως πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη" Χρ. Μάτης υπογράφει ως δημοσιογράφος κ.λπ. Την επιστολή υπογράφουν οι:

  1. Γιάννης Ανδρουλάκης, δικηγόρος                             
  2. Γιάννης Ζαχόπουλος,ηλεκτρ. μηχανικός 
  3. Πάνος Ζέρβας, οδοντίατρος                                        
  4. Πάνος Θεοδωρίδης, συγγραφέας                                        
  5. Χρήστος Μάτης, δημοσιογράφος                                   
  6. Λούση Μεϊμαρίδου, οδοντίατρος                                        
  7. Ιωάννης Παπαπανάγου, καθηγητής Ακαδημίας Εμπ.ναυτικού 
  8. Χρήστος Παπαστεργίου, πρόεδρος Ένωσης Νοσ.Γιατρών     
  9. Κώστας Χρυσόγονος, καθηγητής ΑΕΙ                                   
  10. Έλλη Χρυσίδου, ζωγράφος