Φωνάζει ο δήμαρχος για τα χρήματα του ΕΣΠΑ

Με μειωμένο αριθμό βρεφών και παιδιών, που φτάνει μόλις στο ένα τέταρτο της δυναμικότητάς τους, άνοιξαν και λειτουργούν οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί του δήμου Νεάπολης-Συκεών. >>>

Κι αυτό σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου «εξαιτίας της τραγικής καθυστέρησης των εμπλεκόμενων υπουργείων να δώσουν έγκαιρα οριστική λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με τις χρηματοδοτούμενες θέσεις μέσω του ΕΣΠΑ για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» που υλοποιεί η ΕΕΤΑΑ».
Αυτό το διάστημα στους 28 βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του δήμου φιλοξενούνται μόνο 400 παιδιά από το σύνολο των 1.650 που μπορούν να εξυπηρετηθούν στις δημοτικές δομές, ενώ φέτος υποβλήθηκαν συνολικά 2.150 αιτήσεις. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου: «Στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΣΠΑ, ενώ αρχικά για το δήμο Νεάπολης-Συκεών εγκρίθηκαν 995 θέσεις παιδιών, μετά τις μεγάλες περικοπές, αυτός μειώθηκε στις 565, με τις κοινωνικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε αναμονή για τις επιπλέον εγκρίσεις θέσεων παιδιών για τις οποίες έκανε λόγο το υπουργείο Εργασίας.
Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει τους γονείς σε απόγνωση καθώς η παράταση του καθεστώτος αβεβαιότητας κρατά εκατοντάδες παιδιά εκτός βρεφονηπιακών δομών δημιουργώντας σοβαρές παρενέργειες στον οικογενειακό προγραμματισμό». 
Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης δήλωσε: «Δυστυχώς δικαιωθήκαμε όταν επισημαίναμε τον κίνδυνο να υπάρξει τεράστιο πρόβλημα εξαιτίας των συνθηκών οικονομικής κρίσης. Πολύ έγκαιρα, και μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο για πολλούς, τονίζαμε σε όλους τους τόνους, και μέσα από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και μέσα από την ΚΕΔΕ, ότι φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τις οικογένειες, θα υπάρξει θεαματική στροφή στις δημοτικές δομές και ότι θα υπάρξει εκρηκτική αύξηση των αιτήσεων. Παράλληλα, καταθέταμε τεκμηριωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του θέματος ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις χωρίς προβλήματα για τους σκληρά δοκιμαζόμενους γονείς. Όμως κάποιοι φαίνεται ότι προτίμησαν να αγνοήσουν τις φωνές αγωνίας για να οδηγηθούν τα πράγματα στο τραγικό αυτό σημείο με πολλές χιλιάδες γονέων να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους».