Αυξήθηκαν οι περιορισμοί  στις θρησκευτικές ελευθερίες στην Υφήλιο κατά το χρονικό διάστημα, από τα μέσα  του 2009 έως αντίστοιχα του 2010, ακόμη και στις δυτικές χώρες, σύμφωνα με  έκθεση του Κέντρου Ερευνών Pew.

«Διαπιστώνεται μία αύξηση των θρησκευτικών περιορισμών σε χώρες όπου πρωτύτερα το επίπεδό τους ήταν χαμηλό, ή μετριοπαθές, όπως οι ΗΠΑ», σημειώνεται στην 86σελιδη έκθεση, η οποία αποτελεί τμήμα της σειράς ερευνών που εντάσσεται στο «Φόρουμ για τη Θρησκεία και τον Δημόσιο Βίο» του Ινστιτούτου.
Η Κίνα είναι εκείνη από τις μεγάλες χώρες όπου διαπιστώνεται το μεγαλύτερο επίπεδο περιορισμών που επιβάλλονται από την κυβέρνηση, ενώ το Πακιστάν, το Ισραήλ, η Ινδία και τα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι οι περιοχές εκείνες όπου εδράζεται η πλέον έντονη κοινωνική εχθρότητα, η οποία μεταφράζεται σε βιαιότητες, ή παρενοχλήσεις.
Έξι χώρες, το Αφγανιστάν, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη παρουσιάζουν έντονα και τα δύο χαρακτηριστικά.
Επίσης καταγράφει την αύξηση των παραπόνων για διακρίσεις στους χώρους εργασίας σε σχέση με τα θρησκευτικά πιστεύω και τις «επιθέσεις που σχετίζονται με τη θρησκεία», όπως η δολοφονία 13 ανθρώπων στο Φορτ Χουντ του Τέξας από έναν Αμερικανό μουσουλμάνο στρατιωτικό το 1999, ενώ για την Ευρώπη, το «Pew» αναφέρει το παράδειγμα της Ελβετίας που απαγόρευσε την ανέγερση νέων μιναρέδων και τεμενών.