Κινδυνεύουν οι συντάξεις του ΙΚΑ;

Πρόσθετη επιχορήγηση 1,4 δισ. ευρώ θα χρειαστεί το ΙΚΑ. >>>
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζομένων του ΙΚΑ, Νίκος Χατζόπουλος, σε συνέδριο της Ομοσπονδίας, το Ίδρυμα έχει απορροφήσει κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου του 2012, συνολικά, 4,1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 87,9% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης.
 
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα έσοδα, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου του 2012, είναι κατά μέσο όρο μειωμένα κατά 18-19%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και φτάνουν τα 522 εκατ. ευρώ το μήνα ή 6,24 δισ. ευρώ το χρόνο.

Το σύνολο των εσόδων και η επιχορήγηση που έχει ήδη εισπραχθεί ανέρχονται στα 10,3 δισ. ευρώ. όταν οι υποχρεώσεις για τις πληρωμές των συντάξεων θα είναι, σύμφωνα πάντα με τους συνδικαλιστές, τουλάχιστον 11,08 δισ. ευρώ.

Υπολείπονται δηλαδή 750 εκατ. ευρώ και αν συνυπολογισθούν τα 650 εκατ. ευρώ, που είχαν δοθεί στο ΙΚΑ στο τέλος του 2011, ως προκαταβολή,

από τον προϋπολογισμό του 2012, προκειμένου να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες, τότε το ποσόν που απαιτείται για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων ανέρχεται στα 1,430 δισ. ευρώ.

Οι συνδικαλιστές του ΙΚΑ εκτιμούν, επίσης, ότι δεν έχει γίνει, μέχρι στιγμής, κάποια σοβαρή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και υποστηρίζουν ότι, αν ενταθεί το 2013 η ύφεση και η κατακόρυφη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τότε το ταμειακό πρόβλημα του Ιδρύματος θα επιδεινωθεί και θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των συντάξεων που μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 400 ευρώ.

Σχόλια