Χαράτσι 150 ευρώ ανά ακίνητο σκέφτεται να επιβάλει στους ιδιοκτήτες που τα νοικιάζουν, η κυβέρνηση -κι αυτό εκτός του χαρατσιού της ΔΕΗ, το οποίο, υποτίθεται ότι επιβάλλεται για τελευταία φορά εφέτος. Όσο για τον πρωθυπουργό, αναζητά συμμάχους.... >>>

Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για ακίνητα, ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και τους έχοντες και αγροτικά εισοδήματα, χωρίς όμως να είναι κατ' επάγγελμα αγρότες, έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Όλα αυτά, στο πλαίσιο των μέτρων για την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο είναι επιπλέον του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, που αφορά στις περικοπές των δαπανών.
Στη χθεσινοβραδινή συνάντηση που είχε ο κ. Στουρνάρας με την ηγεσία της τρόικας, και ενώ παραμένουν οι εκκρεμότητες με τις μειώσεις των δαπανών, τους παρουσίασε τους άξονες των παρεμβάσεων που θα γίνουν στη φορολογία με το «εθνικό φορολογικό σύστημα», από τις οποίες θα προκύψει σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Τι θα ισχύει για τους ιδιοκτήτες
Την επιβολή «κεφαλικού φόρου» ύψους 150 ευρώ σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τα εκμισθώνουν σε τρίτους, καθώς και σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε ατομικές επιχειρήσεις, πρότεινε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στους επικεφαλής της τρόικας. 
Κορυφαίο μάλιστα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται το συγκεκριμένο μέτρο, αφού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουν συζητηθεί, αλλά δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις». Έσπευσε να διευκρινίσει ότι η εν λόγω πρόταση εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης και της αύξησης των φορολογικών εσόδων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο που υπεγράφη το Μάρτιο.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το ανωτέρω μέτρο απερρίφθη χθες από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Μάλιστα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε την πρόταση «άδικη και οριζόντια».

Στη Ρώμη ο Σαμαράς
Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Ιταλία. Είχε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Μάριο Μόντι, στη Ρώμη. Ο Αντώνης Σαμαράς πραγματοποιεί επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο.
Στόχος της συνάντησης της Ρώμης ήταν να αποσπάσει ο πρωθυπουργός τη στήριξη της Ιταλίας εν όψει και της υποβολής του αιτήματος για επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Τους δύο ηγέτες απασχόλησε και το ζήτημα του μαζικού κύματος μετανάστευσης -από βόρεια Αφρική και Ασία- με το οποίο είναι αντιμέτωπες και οι δύο χώρες.
Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Διεθνή Σύνοδο των ηγετών των Κεντροδεξιών Κομμάτων, στο οποίο θα παραβρεθούν μεταξύ άλλων οι Πρωθυπουργοί της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, της Ιρλανδίας Έντα Κένι, της Ουγγαρίας Βίκτορ Ούρμπαν και της Αλβανίας, Σαλί Μπέρισα.
Αύριο, ο Αντώνης Σαμαράς θα γίνει δεκτός από τον Πάπα Βενέδικτο 16ο.