Κατά του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος στρέφεται ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Όπως δήλωσε την εφημερίδα «Pagina 12» της Αργεντινής, το ευρώ δεν είναι η μόνη αιτία για την κρίση ωστόσο είναι μέρος της. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, η Ευρώπη χρειάζεται ένα ενιαίο νόμισμα το οποίο «δεν θα ωφελεί μόνο τους πλούσιους και τις μεγάλες επιχειρήσεις» ενώ υποστήριξε ότι αυτό που λείπει είναι ένα νόμισμα το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των λαών. «Το ευρώ έχει μετατραπεί σε φυλακή για τους λαούς της Ευρώπης, ειδικά για τις πιο αδύναμες οικονομίες της, είναι μια πυριτιδαποθήκη που θα εκραγεί αν συνεχίσουμε έτσι», δήλωσε. 
Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να χτιστεί ξανά το ευρωπαϊκό μοντέλο από τη βάση του καθώς τόνισε ότι δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που σήμερα ονομάζεται Ευρώπη. Σε αυτό το σημείο συμπλήρωσε ότι η σημερινή κρίση δεν αφορά μόνο την Ευρώπη αλλά είναι παγκόσμια ωστόσο η Ευρώπη δεν έχει τους μηχανισμούς που χρειάζονται. 
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι όσα έγιναν στη Χιλή όταν έπεσε η δικτατορία, όσα συμβαίνουν σήμερα στη Βενεζουέλα και ό,τι έγινε στην Αργεντινή πριν από μια δεκαετία όταν εκεί ήταν το ΔΝΤ είναι σημαντικές εμπειρίες για την Ελλάδα και την Ευρώπη. 
Όπως είπε, υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ όσων συνέβησαν στην Αργεντινή και όσων βιώνει σήμερα η Ελλάδα ωστόσο σημείωσε ότι το γεγονός πως η χώρα μας ανήκει στην Ευρωζώνη είναι σημαντική διαφορά γιατί έτσι «δεν είναι τα πράγματα τόσο εύκολα για το ΔΝΤ». 
Αν μας εγκαταλείψουν στην Ευρώπη, πρόσθεσε, οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές και σε άλλες χώρες. Η οικονομία μας αντιπροσωπεύει το 2,5% του συνόλου στην Ευρώπη. Τέλος, υπογράμμισε ότι ο μοναδικός κίνδυνος για τη χώρα μας είναι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, η τρόικα και οι νεοναζί.σε στην εφημερίδα «Pagina 12» της Αργεντινής, το ευρώ δεν είναι η μόνη αιτία για την κρίση ωστόσο είναι μέρος της.