«Πάμε πλατεία»; Πρώτη γεύση από τις εκδηλώσεις «Βαλκανική Πλατεία 2012» το βραδάκι στη Νεάπολη, ενόψει της επίσημης έναρξής τους που θα γίνει αύριο, Κυριακή. Μπάντες, χορωδίες, χορευτικά συγκροτήματα του δήμου Νεάπολης – Συκεών μας βάζουν στο κλίμα. Αναλυτικά: >>>
Οι φιλαρμονικές των τεσσάρων δημοτικών ενοτήτων του δήμου Νεάπολης-Συκεών (Νεάπολης, Συκεών, Αγ. Παύλου και Πεύκων) θα ξεκινήσουν τη μελωδική «πορεία» τους από κεντρικά σημεία της Νεάπολης για να καταλήξουν, όπως και κάθε ενδιαφερόμενος, στην Πλατεία Ειρήνης / Ρολόι, 20.15. Εκεί θα τις περιμένουν, για μια μεγάλη γιορτή, το Παραδοσιακό Χορευτικό Συγκρότημα Νεάπολης, ο Ποντιακός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών, οι χορωδίες του Συλλόγου Γυναικών Νεάπολης-Συκεών «ΕΣΤΙΑ» και του Β’ ΚΑΠΗ Συκεών και τα χορευτικά συγκροτήματα του Ποντιακού Συλλόγου Πεύκων και του ΚΑΠΗ Νεάπολης. Να σημειωθεί ότι ο θεσμός "Βαλκανική Πλατεία" ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια και διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Νεάπολη το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, με πλήθος μουσικών, θεατρικών, λογοτεχνικών, χορευτικών και εικαστικών εκδηλώσεων και τη συμμετοχή σχημάτων από τις βαλκανικές χώρες.

ΜΟΥΣΙΚΗ
  • Ολοκληρώνεται απόψε στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης (οδός Ολύμπου) το τριήμερο Πικ Νικ Urban Festival 2012, ένα αστικό Πικ Νικ με συναυλίες και θερινό σινεμά, που συνόδευσε την τελευταία πανσέληνο του καλοκαιριού. Διοργανώθηκε από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Parenthesis, σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και αποτελεί μέρος του κύκλου εκδηλώσεων «Μουσικές στα Μνημεία και τα Μουσεία της Θεσσαλονίκης» που διοργανώνει η αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας, Τουρισμού Θεσσαλονίκης για δεύτερη χρονιά. Το αποψινό πρόγραμμα περιλαμβάνει: 19.00 (συναυλίες): Broken Tempo. 21.15 (μικρού μήκους ταινία) «Το Χωρίο» (Στέλιος Πολυχρονάκης). 21.30 (μεγάλου μήκους ταινία) Little Miss Sunshine (Τζόναθαν Ντέιτον, Βάλερι Φάρις). Το εισιτήριο για κάθε ημέρα του φεστιβάλ κοστίζει 3 ευρώ.
  • Ο DJ John Digweed απόψε στο Love Theatre (περιοχή αεροδρομίου Θεσσαλονίκης - πρώην summer Figaro). Μαζί του στο warm up σετ ο Στέλιος Βασιλούδης. Σε intro dj set ο X.p.riens και το κλείσιμο της βραδιάς ανήκει στον Kosta K. Ώρα έναρξης 23.00. Τιμή εισόδου: 15€ - 23€
  • Η μπάντα APERITO απόψε στις 10 στο La Place Mignonne (Εθνικής Αμύνης 4, Θεσσαλονίκη). Τιμή ανάλογα με την κατανάλωση.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
  • H έκθεση «It’s the Political Economy, Stupid» έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη B1, λιμάνι). Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο μέσα από τη δουλειά τους σχολιάζουν τα τελευταία 30 χρόνια της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των αποκρατικοποιημένων αγορών. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10.00-18.00.
  • Η Έκθεση Φωτογραφίας ΉR E MO, στη Γκαλερί Λώρα Νικολάου (Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο: 2310-240416), έως και 05-09-2012, τις ώρες και μέρες: Τρ., Πε., Πα: 12.00-20.00, Τε., Σα.:12.00-15.00. Είσοδος ελεύθερη.
  • Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. και η Επιτροπή Εποπτείας Πανεπιστημιακών Βιβλιοθηκών σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διοργανώνουν έκθεση με τίτλο «Περιήγηση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τη Συλλογή Τρικόγλου». Ως τις 8 Σεπτεμβρίου 2012, από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα. Στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Είσοδος Ελεύθερη.
  • Αναδρομική Έκθεση του Γιώργου Τσακίρη, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (στους χώρους της ΔΕΘ, παλιό περίπτερο ΔΕΗ), ως τις 16 Σεπτεμβρίου. Μέρες και ώρες λειτουργίας της Έκθεσης: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: 10.00-18.00, Τετάρτη: 10.00-22.00, Κυριακή 11:00-15:00. Είσοδος 2 και 4 €.
  • Έκθεση για «Τα κινήματα της ρωσικής πρωτοπορίας - Έργα από τη συλλογή Κωστάκη. Αφιέρωμα στην Πρωτοπορία της Πετρούπολης», στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (στους χώρους της Μονής Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21 Σταυρούπολη), ως τις 2 Σεπτεμβρίου 2012. Ώρες και μέρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή: 10:00-18:00. Τιμή Εισόδου 3€, 1,5€ (μειωμένο), 1€(ομαδικό).
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΤ οργανώνουν περιοδική έκθεση με τίτλο: "Αρχαιοκαπηλία Τέλος". Ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Ώρες και μέρες έκθεσης: Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 16:00. Τιμή Εισόδου 6€, 3€ (μειωμένο) Ενιαίο: 8€, 4€ (μειωμένο).