Ανοιχτό αφήνουν το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής τόσο το ΔΝΤ όσο και οι υπουργοί Οικονομικών της Ολλανδίας και της Αυστρίας, τονίζοντας ότι μπορούν να δώσουν χρόνο και όχι χρήμα στην Ελλάδα.

Στο περιθώριο του Eurogroup που διεξάγεται την Παρασκευή στην Λευκωσία, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ και ο ολλανδός ομόλογός της Τζαν Γιάχερ δήλωσαν ότι στην περίπτωση της Ελλάδας θα μπορούσαν να δεχθούν παράταση για μεταρρυθμίσεις, κάτι που δεν μπορεί να συνοδεύεται από νέα χρηματοδότηση.
Την Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση επιμήκυνσης, πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, μετά από τη συμφωνία με την Τρόικα και την έγκριση του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Υπέρ της επιμήκυνσης τάχθηκε με σημερινές της δηλώσεις η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ προσερχόμενη στη σύνοδο του Eurogroup στη Λευκωσία. "Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει ένα φιλόδοξο προϋπολογισμό. Θα τής δώσουμε τον χρόνο που έχει ανάγκη, αλλά πιθανότατα όχι περισσότερα χρήματα", δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Τζαν Γιάχερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι η επιδείνωση της οικονομίας της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα προσωρινής ύφεσης.
«Αν το έλλειμμα αποδειχθεί κάπως χειρότερο από το αναμενόμενο, λόγω μιας προσωρινής ύφεσης στην οικονομία, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος χρόνος, αλλά όχι λεφτά», ανέφερε ο ολλανδός υπουργός προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο του Eurogroup στη Λευκωσία, πρόσθεσε, όμως, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει χρόνος για καθυστέρηση των μέτρων».
Για την Ισπανία ο Γιάχερ δήλωσε ότι είναι σημαντικό, η χώρα να δείξει στις αγορές την αποφασιστικότητα για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων λιτότητας για να τις πείσει.
Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε στο "Έθνος" ότι η έκθεση της αποστολής που κατατέθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, τον περασμένο Μάρτιο, αναφέρει ότι υπάρχουν βάσιμα επιχειρήματα για επιμήκυνση, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από την ικανότητα χρηματοδότησης του προγράμματος.
Πηγές στην Ουάσιγκτον δήλωσαν στην εφημερίδα ότι το ΔΝΤ αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο το αίτημα της κυβέρνησης συνεργασίας και προέβλεψαν ότι θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις για την επιμήκυνση τις επόμενες ημέρες, αφού το θέμα βρίσκεται και στην ημερησία διάταξη της συνομιλίας που θα έχει η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στη Λευκωσία, ο οποίος θα παρουσιάσει το περίγραμμα των περικοπών στο πλαίσιο του πακέτου των μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ ο κ. Μοσκοβισί χθες, δεν απέκλεισε και νέο κούρεμα του χρέους, μεταφέροντας βέβαια την εντολή Ολάντ για τήρηση των δεσμεύσεων, από Ελληνικής πλευράς. "Μετά την τήρηση των δεσμεύσεων, το σύνολο των διαστάσεων που αφορούν στην ελληνική κατάσταση είναι ανοιχτό", δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος σε νέο haircut.