Ως και οι δημοσιογράφοι θα πάρουν μέρος στην πορεία!

Τα.. πάνω κάτω ήρθαν στα ισχύοντα κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της ΔΕΘ. Από το παλιό Σάββατο των εγκαινίων στο κατάμεστο Παλέ Ντε Σπορ, πήγαμε στα εγκαίνια της Παρασκευής του Συνεδριακού Κέντρου Ι. Βελλίδης μπροστά σε επιλεγμένο ακροατήριο και, τώρα, στους... δέκα "τυχερούς"... >>>

Ως γνωστόν, ο Αντώνης Σαμαράς συνοδευόμενος από λίγους υπουργούς θα εγκαινιάσει την 77η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το πρωί του Σαββάτου με μια απλή επίσκεψη στα γραφεία της Helexpo και νωρίς το απόγευμα θα επιστρέψει στην Αθήνα.
Μιλάμε για πραγματικό τέλος εποχής. Τα εγκαίνια της ΔΕΘ είχαν συνδυαστεί, στις δεκαετίες του 60, του 70, του 80 -ακόμη και του 90- με ένα πανηγύρι. Ο κόσμος πήγαινε να ακούσει τον πρωθυπουργό για αυτά που θα του συνέβαιναν στο χρόνο που ερχόταν. Φυσικά και το Αλεξάνδρειον Μέλαθρον (όπως γράφει και η πινακίδα έξω από το Παλέ) ήταν κατάμεστο από οπαδούς του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Όλοι, όμως, είχαν την ευκαιρία να τον ακούσουν και να τρυπώσουν στο -5.000 θέσεων- γήπεδο (η χωρητικότητά του μειώθηκε όταν τοποθετήθηκαν καρεκλάκια. Αφήστε που στα τσιμέντα στριμώχνονταν πάνω από 8.000 άτομα κάθε φορά)...
Εκείνες τις εποχές η διαμαρτυρία των εργαζομένων ήταν από ανύπαρκτη έως συμβολική. Κι όταν, στα τέλη της δεκαετίας του '90, άρχισαν τα εργασιακά προβλήματα -άρα και οι διαδηλώσεις- το σκηνικό ήταν... κόσμιο.
Στο τέλος της δεκαετίας του '90 και αρχές αυτής του 00, με την κατασκευή του Συνεδριακού Κέντρου Ι. Βελλίδης, ο εκάστοτε πρωθυπουργός απολάμβανε της... ασφάλειας του κτιρίου (που διαθέτει υπόγειο γκαράζ και πίσω πόρτα). Ήταν τότε που οι διαδηλώσεις στα εγκαίνια γίνονταν μαζικές και με τη συμμετοχή "περιθωριακών ομάδων", όπως ανέφεραν τα ρεπορτάζ της εποχής.
Και φθάσαμε στην εποχή του μεταλλικού τοίχου, των ΜΑΤ και -αν πιστέψουμε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης- από του χρόνου θα μπούμε και στην εποχή της ρίψης... ύδατος, αφού -λέει- θα εγκαταλειφθεί η χρήση χημικών από τα ΜΑΤ. Κάποιοι θα βρουν την ευκαιρία για ένα μπάνιο. Τα... άπλυτα της κάθε κυβέρνησης, όμως, δε θα ξεπλυθούν με οχήματα ρίψης νερού υπό πίεση...

Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους;
Χωρίς εγκαίνια το απόγευμα της Παρασκευής και με τον πρωθυπουργό να εγκαινιάζει, εν κρυπτώ, τη ΔΕΘ, πολλοί ήταν αυτοί που έθεσαν θέμα: "Τι χρειάζεται η συγκέντρωση και η διαδήλωση";
Η αλήθεια είναι πως οι εκπρόσωποι των συνδικάτων, χθες, στη συνέντευξη Τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, είπαν το... παράπονό τους, αλλά με άλλον τρόπο: "Δε διαδηλώνουμε για πλάκα. Διαδηλώνουμε κατά της αντεργατικής πολιτικής και θα έπρεπε να είναι εκεί ο πρωθυπουργός αυτής της πολιτικής για να μας ακούσει", είπαν. Κι όπως το θέτουν, έχουν δίκιο...
Έτσι, στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζομένους στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ κάνει τη δική του συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους. Θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης.

Μια πορεία τρέχει, τρέχει και πού θα σταματήσει;
Στη ΓΣΕΕ δεν έχουν αποφασίσει πού θα καταλήξει η μεγαλειώδης πορεία των εργατικών συνδικάτων, αφού το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ θα είναι... άδειο -και από επισήμους και από κλακαδόρους. Έτσι, είναι πιθανόν να επιλεγεί ως κατάληξη ένα άλλο κυβερνητικό κτίριο, για παράδειγμα το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. 
Οπως σημείωσε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Βαγγέλης Μουτάφης, «η κινητοποίηση των εργαζομένων δε γίνεται για το πρόσωπο του πρωθυπουργού αλλά για την πολιτική που ακολουθείται». Κι η πολιτική που εφαρμόζεται αυτήν τη στιγμή δίνει πατήματα σε κάθε εργαζόμενο να βγει στους δρόμους.

Στους δρόμους και οι δημοσιογράφοι;
Συνήθως οι δημοσιογράφοι παρακολουθούν την πορεία της ΔΕΘ για επαγγελματικούς λόγους. Αυτήν τη φορά δεν αποκλείεται η συμμετοχή στην πορεία με την άλλη ιδιότητα: Αυτήν του εργαζόμενου.
Η ΠΟΕΣΥ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, έχει κάνει την αρχή. Με ανακοίνωσή της, καλεί τους δημοσιογράφους να πάρουν μέρος στη διαδήλωση των εργαζομένων:
"Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ θεωρεί ότι οι δημοσιογράφοι, σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, θα πρέπει να μην υποκύπτουν στις πιέσεις που τους θέλουν ιμάντες, για την εξαγγελία ή υλοποίηση ως αναγκαίων των μνημονιακών πολιτικών", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Τα αιτήματα του κλάδου πολλά:

• Η κατάργηση όλου του μνημονιακού αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου, που οδηγεί στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
• Η στήριξη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η υποχρεωτική εφαρμογή τους σε όλα τα ΜΜΕ.
• Ξ ανακούφιση των εκατοντάδων ανέργων συναδέλφων, με απαλλαγή τους από όλα τα «χαράτσια».
• Η αποκατάσταση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσιογράφων (σ.σ. που ΔΕΝ επιχορηγούνται από το κράτος) και η επιστροφή όλων των υφαρπαχθέντων αποθεματικών.
• Η διασφάλιση των συντάξεων, ώστε να επανέλθει στους ασφαλισμένους το κλονισμένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.
• Η ενίσχυση της απασχόλησης, με φραγμό στις απολύσεις και το κλείσιμο των Μέσων Ενημέρωσης.
• Η κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης που επιβάλλει τη λεηλασία του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ και λειτουργεί υπέρ των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
• Η επέκταση όλων των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και στο χώρο του διαδικτύου.
Μάλιστα, η ΠΟΕΣΥ, που βάζει και πούλμαν για να ΄ρθουν στη Θεσσαλονίκη όσοι Αθηναίοι δημοσιογράφοι επιθυμούν να διαδηλώσουν, τονίζει πως η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ θα είναι η αρχή, αφού "θα κλιμακώσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις, παράλληλα με διάλογο με τα πολιτικά κόμματα, τους εργοδοτικούς φορείς και τα συνδικάτα, και θα συνεχίσει να στηρίζει όλες τις απεργίες που κηρύσσουν οι Ενώσεις στους χώρους δουλειάς, για αντίκρουση των απολύσεων, των ατομικών συμβάσεων, της καταστρατήγησης των εργασιακών σχέσεων, τις περικοπές στους μισθούς και τα επιδόματα".
Λεπτομέρεια: Η ΕΣΗΕΜ-Θ δεν έχει αποφασίσει, ακόμη, τη συμμετοχή της, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα, στη συνεδρίαση του δ.σ. που αρχίζει στις 13.30.