Αισιόδοξος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ

Σίγουρος ότι η χώρα θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση εμφανίστηκε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στα εγκαίνια της 77ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. >>>

"Οι Κασσάνδρες έλεγαν ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Τις διαψεύδουμε", είπε ο πρωθυπουργό ςκαι υπογράμμισε πως "η Ελλάδα θα την ξεπεράσει την κρίση".
Ο κ. Σαμαράς είχε... μόνον καλά λόγια να πει για την συγκυβέρνηση: "Προχωράμε σε μια πολιτική συνεργασία, που δεν έχει ξανά στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες", τόνισε. 
Όσο για τις σχέσεις μας με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, υποστήριξε πως "βελτιώνεται η διαπραγματευτική θέση της χώρας".
Ο κ. Σαμαράς έκανε δριμεία επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία, κατά τον ίδιο, "δεν ποντάρουν μόνο στην καταστροφή της χώρας, την εύχονται κιόλας". Ειδικά για το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, υποστήριξε πως "αν βγαίναμε από το ευρώ δεν θα μειωνόταν οι συντάξεις, θα καταργούνταν" και γι αυτούς που μιλούσαν υπέρ της εξόδου από το ενιαίο νόμισμα, τόνισε: "Μας έλεγαν ότι το ευρώ δεν είναι ταμπού, αλλά δεν έλεγαν τι θα γίνει αν βγούμε από το ευρώ"... Για τον πρωθυπουργό "η απόφαση Draghi δείχνει ότι η λύση βρίσκεται μέσα στο ευρώ".
Ως επιτεύγματα της κυβέρνησής του, ο Αντώνης Σαμαράς στάθηκε στα εξής σημεία:
  • Το χτύπημα και την εξάλειψη των σκανδάλων της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής.
  • Το άνοιγμα της Χαλυβουργίας.
  • Τη μείωση των απολαβών των κρατικών αξιωματούχων.
  • Την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητα.

Ο πρωθυπουργός έθεσε μια σειρά από νέες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Αφού είπε ότι, όταν ανέλαβε προτεραιότητα ήταν να σωθεί η χώρα("να αποτρέψουμε την καταστροφή που μας απειλούσε", είπε χαρακρητιστικά), αφού "η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη", πρόσθεσε πως, πλέον, προτεραιότητες είναι:
  • Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
  • Η εξωστρέφεια

Πρόσθεσε πως με προϋπόθεση την παραμονή της χώρας στο ευρώ, "μόλις πάρουμε την επόμενη δόση, θα ολοκληρωθεί η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών" και θα ακολουθήσουν "ταυτόχρονα μέτρα ανάπτυξης, που θα είναι μεγαλύτερα των περικοπών", "η επόμενη δόση του δανείου θα μείνει κατά 90% μέσα στην Ελλάδα" κι επανέλαβε:
"Είναι οι τελευταίες περικοπές, και προσπαθούμε να είναι προσωρινές".
Παραδέχτηκε, πάντως, ότι "μέσα σε αυτά που κόβονται, είναι και εισοδήματα που δεν έπρεπε να αγγιχτούν", ενώ επέμεινε πως "όλες οι δεσμεύσεις για την αποκατάσταση των αδικιών, ισχύουν στο ακέραιο".
Ο κ. Σαμαράς είπε για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ότι "το παλεύουν", ενώ, στην αρχή της ομιλίας του υπογράμμισε πως "φέτος είναι, πράγματι, μια χρονιά διαφορετική".
Για το φλέγον θέμα της λαθρομετανάστευσης αναρωτήθηκε: "Πώς θα διατηρηθεί η συνοχή αν δίναμε χαρτιά νομιμότητας σε όλους τους λαθρομετανάστες";