Το ΑΠΘ διακρίνεται, εφέτος ως το κορυφαίο ΑΕΙ της χώρας, μαζί με το πανεπιστήμιο της Κρήτης, καταλαμβάνοντας τη θέση 451-500 στο διεθνή πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων QS (World University Rankings). >>>


Εφέτος το ΜΙΤ φιγουράρει στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας με βάση το δείκτη παραπομπών/βιβλιογραφιών και το δείκτη μέτρησης αναλογίας φοιτητή/διδασκόντων. Ακολουθεί το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το οποίο είχε κατακτήσει την «πρωτιά» το 2011, ενώ το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ καταλαμβάνει την τρίτη θέση (πέρυσι ήταν δεύτερο).
Στην Ελλάδα το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στις θέσεις 501-550 (πέρυσι είχε καταλάβει τη θέση 387), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις 451-500 (όπως και πέρυσι), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις θέσεις 601+, όπως και το Πανεπιστήμιο Πατρών. «Στην Ελλάδα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (451-500) έχουν ξεπεράσει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (501-550) και διακρίνονται ως τα κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διακρίνονται ανάμεσα στα 700 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου», σημειώνεται σε ανακοίνωση της QS.
«Παρά τις συνεχιζόμενες και ευρέως γνωστές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν καταφέρει να παραμείνουν σχετικά σταθερά στην κατάταξη του τρέχοντος έτους, λόγω της ισχυρής φήμης τους», ανέφερε ο επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών της QS, Μπεν Σόουτερ.