Ένταση στη συνέντευξη Τύπου με αφορμή τα περί τουαλέτας των 30.000 €

Αναγκαία ήταν η διάθεση των διάφορων ποσών, για τις ανάγκες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Πρύτανη, Γιάννη Μυλόπουλο. Κι αυτό επειδή οι μειώσεις των κονδυλίων που έρχονται από το υπουργείο έχουν μειωθεί δραματικά, βρέθηκε η λύση της "Εταιρίας Αξιοποίησης"... >>>
Για να αρχίσει την τοποθέτησή του ο πρύτανης, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, χρειάστηκε μια τεράστια εισαγωγή. Επί αρκετά λεπτά, έλεγε, με διάφορους τρόπους (δόξα τω Θεώ, η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια) και σε διάφορους τόνους, πως η συνέντευξη δινόταν για "να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και το πληγέν κύρος του πανεπιστημίου". 
"Αν κάναμε κάποιο λάθος ήταν η αναγραφή των κωδικών", είπε σε κάποια στιγμή. Και... ανέλαβε την ευθύνη, γιατί άλλοι κωδικοί εγγράφονταν κι αλλού πήγαιναν τα χρήματα. "Είναι ο τρόπος που οι λογιστές κωδικοποιούν τα έξοδα", πρόσθεσε.
"Δημοσιοποιήσαμε στη "Διαύγεια" όλα τα οικονομικά στοιχεία. Το αποτέλεσμα ήταν να ΄ρθουν στο φως επιλεκτικά στοιχεία, και να δημιουργηθούν εντυπώσεις", υποστήριξε. Για τον πρύτανη, το δημοσίευμα παρουσιάζει ένα μέρος, μόνον, διαστρεβλωμένο. 
Ο πρύτανης μίλησε για περικοπές ύψους 40% του προϋπολογισμού και 75% των δημόσιων επενδύσεων, μέσα στο 2011, κάτι που οδήγησε το ΑΠΘ στο να αλλάξει τις τακτικές του στα οικονομικά. "Εξοικονομήσαμε δραστικά τις λειτουργικές μας δαπάνες σε ύψος 22%", ισχυρίστηκε. Και πρόσθεσε: "Αξιοποιήσαμε τα ίδια έσοδα του πανεπιστημίου, πρόγραμμα που απαιτούσε δαπάνες για την βελτίωση των υποδομών, όπως η ανακατασκευή κυλικείων. Στόχος η ενίσχυση των ιδίων εσόδων, από ποσά που διέρρεαν εκτός πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο διαθέτει καλύτερα τα κυλικεία και τον εκδοτικό του οίκο κι ελέγχει την τιμολογιακή τους πολιτική".
Μίλησε για εξεύρεση εναλλακτικών εσόδων, που έγινε μέσω της "εταιρίας αξιοποίησης". "Αυτό το ποσό είναι που αναφέρεται ως σπατάλη στο συγκεκριμένο δημοσίευμα. Είναι ένα ποσό 8,5 εκ, ευρώ, το οποίο ενίσχυσε συμπληρωματικά τη λειτουργία του πανεπιστημίου μας -βασικά την εκπαίδευση και τις υποδομές", είπε.

Δεν υπάρχει τουαλέτα
Δεν υπάρχει τουαλέτα στο γραφείο του Πρύτανη. Αυτό υποστήριξε ο κ. Μυλόπουλος στη συνέντευξη. "Υπάρχουν τουαλέτες στον όροφο όπου στεγάζονται τα γραφεία της διοίκησης. Η αλήθεια είναι ότι ο αντίστοιχος κωδικός αντιστοιχεί σε δαπάνες κατασκευής χώρου όπου υπάρχουν υγειονομικοί χώροι, όπως η κουζίνα, ένας χώρος που μετατράπηκε για να καπνίζουν κάποιοι και να ικανοποιούν το πάθος τους κι ένας χώρος που είχε καεί από επίθεση αναρχικών", δικαιολόγησε.
Στο σημείο αυτό, ο αντιπρύτανης  υποστήριξε πως δεν ήταν επιλογή τους το ποσόν, αλλά των τεχνικών υπηρεσιών.
Δεν είναι, μόνον, όμως, η τουαλέτα που... δεν υπάρχει. Δεν υπάρχουν ούτε νέα έργα στην κατασκήνωση του πανεπιστημίου. Για τον κ. πρύτανη, τα κονδύλια δόθηκαν για "αποπεράτωση έργων". Χαρακτηριστικά είπε πως ο βιολογικός καθαρισμός ήταν ημιτελής. "Το ποσό του 1.300.000 ευρώ, είναι ολοκλήρωση και αντιμετώπιση συμβατικών υποχρεώσεων των έργων που έκανε η προηγούμενη διοίκηση", τόνισε. Και μίλησε για μια προσφορά σε 30.000 φοιτητές και εργαζόμενους να κάνουν φθηνές διακοπές. 
Όταν, κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων, δημοσιογράφος του επεσήμανε πως πρώην αντιπρύτανης δηλώνει πως είχαν ολοκληρωθεί τα έργα στην Καλλάνδρα Χαλκιδικής, ο κ. Μυλόπουλος απάντησε: "Ας έρθει να μας τα πει στην πρυτανεία, αντί να τα λέει μέσω ημών"!



Τα διάφορα έξοδα...
Για τον υπάρχοντα κωδικό "διάφορα έξοδα" δόθηκε αναλυτική κατάσταση. Όπως είπε ο κ. Μυλόπουλος, αφορά αγορά εργαστηριακού εξοπλισμού και αναλωσίμων, όπως τα αντιδραστήρια των εργαστηρίων, μέσω της εταιρίας αξιοποίησης. "Κάλυψε το μεγάλο κενό του προϋπολογισμού", είπε για την εταιρία. 
Για ένα ποσό 30.000 ευρώ, που υπάρχει στα γενικά έξοδα, είπε ότι αφορούσε τις φωτοτυπίες που εξέδωσε το ΑΠΘ, για να διευκολύνει τα σχολεία που δεν είχαν πάρει βιβλία κατά την περσινή σχολική χρονιά. "Το κόστος αυτό δεν το πήραμε πίσω ποτέ", πρόσθεσε.
Για τη δαπάνη των 235.000 ευρώ, που γράφτηκε ότι διατέθηκε στη διαρρύθμιση του καταστήματος "Λογότυπος", υποστήριξε ότι "δόθηκε για ανακατασκευή και υποστήριξη του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, ανακατασκευή του χώρου και κατασκευή του καταστήματος και διαμόρφωση δύο γραφείων". Εξήγησε πως το "Λογότυπος" ήρθε να αντικαταστήσει το προηγούμενο κατάστημα "Προμηθευτής", το οποίο είχε δοθεί σε ιδιώτη από την προηγούμενη διοίκηση "και δεν απέφερε ούτε δεκάρα στο πανεπιστήμιο", αλλά το ΑΠΘ πλήρωνε τη λειτουργία του (λογαριασμοί ΔΕΚΟ).

Μειώθηκε η εγκληματικότητα...
Για τα 244.000 ευρώ με τα οποία ηλεκτροφωτίστηκε η πανεπιστημιούπολη υποστήριξε πως δεν ήταν σπατάλη. "Μειώθηκε η εγκληματικότητα στους χώρους του πανεπιστημίου. Είχαμε εγκληματικότητα, επιθέσεις, εμπορία και χρήση ναρκωτικών. Με φως, άπλετο φως, έγινε αυτή η δουλειά. Μόνο η μελέτη από την προηγούμενη διοίκηση είχε κοστίσει 150.000 ευρώ. Σε εποχή κρίσης κάναμε το έργο με 244.000 ευρώ", τόνισε ο κ. Μυλόπουλος.
Πίσω από τις 430.000 ευρώ με κωδικό "σχεδιασμός και εσωτερικός κανονισμός", ισχυρίστηκε ότι αντιστοιχεί η μισθοδοσία εργαζομένων.
Παραδέχτηκε ότι δόθηκαν 1,5 εκ ευρώ για τις ανάγκες της φοιτητικής λέσχης το 2011 και 2012. "Είναι σπατάλη, όταν το δημόσιο δε σου δίνει χρήματα για να σιτίζονται οι φοιτητές; Είναι πάρτι, όταν οι φοιτητές μας τρώνε από αυτό το κονδύλι", αναρωτήθηκε;
Για τον πρύτανη, η 'εταιρία αξιοποίησης' αποτέλεσε εναλλακτική πηγή εσόδων και στήριξε μέρος δαπανών του πανεπιστημίου. "Ήταν μια συνειδητή επιλογή της Συγκλήτου", όπως είπε, για να μην υποβαθμιστεί η λειτουργία του πανεπιστημίου. Και υπογράμμισε ότι τα έξοδα της εταιρίας ήταν κατά 30% μειωμένα από πέρσι.

Το ταξίδι στο Πατριαρχείο
Ο κ. Μυλόπουλος επανέλαβε πως το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη έγινε για να συζητηθεί το έργο που ανέλαβε το ΑΠΘ στη γειτονική χώρα. Όσο για τη βάπτιση στην οποία παραβρέθηκε, υποστήριξε πως δεν υπήρξαν δαπάνες του ΑΠΘ για το μυστήριο.
"Ήταν δραστηριότητα της προσωπικής μου ζωής που θα μου επιτρέψετε να την έχω", είπε κι επανέλαβε πως η αντιπροσωπεία του ΑΠΘ πήγε στο Φανάρι "για δουλειά". Χαρκατήρισε "τεράστιο κοινωνικό" το έργο που έχει αναλάβει το ΑΠΘ, "ανιδιοτελώς και αφιλοκερδώς".
Παραδέχτηκε, επίσης, πως έγινε έλεγχος από το ΣΔΟΕ στο κατάστημα "Λογότυπος", για την υπόθεση του iphone(γράφτηκε ότι δωρίστηκε από τον αντιπρύτανη σε γνωστή ηθοποιό), η οποία, "όπως μας είπαν οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ, δεν απέδειξε τίποτα. Αλλά ας περιμένουμε να λήξει η δικαστική έρευνα", κατέληξε.

Κι επίθεση κατά δημοσιογράφου
Σε κάποια στιγμή, οι τόνοι ανέβηκαν. Όταν δημοσιογράφος επεσήμανε πως "ακόμη και αν η ανακαίνιση αφορά άλλο χώρο κι όχι τις τουαλέτες, τα 30.000 ευρώ είναι πολλά", δέχτηκε επίθεση από τον πρύτανη και μια κοσμήτορα!
"Εγώ, επειδή με το μισθό που παίρνω δεν μπορώ να πληρώσω την εφορία, έχω συναίσθηση των καιρών. Εσείς, έχετε συναίσθηση σε ποιο χώρο βρίσκεστε", είπε σε... αυστηρό ύφος ο κ. Μυλόπουλος. Για να πάρει το λόγο μια κοσμήτορας, η οποία, ακόμη πιο αυστηρά, "μάλωσε" το δημοσιογράφο!
Στο σημείο εκείνο, οι δημοσιογράφοι επεσήμαναν πως θα αποχωρούσαν, αν δεν έπεφταν οι τόνοι και, μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, ο κ. Μυλόπουλος πήρε το λόγο για να ζητήσει "να κρατηθεί το επίπεδο".
"Εμείς που υποστήκαμε αυτές τις επιθέσεις, είμαστε εδώ μπροστά σας γυμνοί, με τα τιμολόγια και τα πάντα", είπε. Και πρόσθεσε: "Οι επιθέσεις δεν έχουν νόημα. Απλά ο μέσος πανεπιστημιακός αισθάνεται, όταν του κόβουν το 12% ότι αδικείται να του λένε κι αυτά που του λένε".
Άλλος κοσμήτορας είπε πως "αυτά που γράφουν οι εφημερίδες είναι γελοία μπροστά σε αυτά που έχω μπροστά μου", αναφερόμενος στα οικονομικά δεδομένα του ΑΠΘ. Έκανε λόγο για "μελέτες που δίνονταν κάτω από το τραπέζι, από την προηγούμενη πρυτανική αρχή", σε κάποιους του πανεπιστημίου. Και ρώτησε το δημοσιογράφο για ποσά που διατέθηκαν για μελέτες, ύψους 2.000.000 ευρώ, ή η μελέτη για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στο αγρόκτημα του πανεπιστημίου, που κόστισε 259.000 ευρώ, "χωρίς να μας έχει δώσει κανείς τη ΔΕΘ"!
Η συνέντευξη συνεχίζεται ως αυτήν την ώρα, με ερωτήσεις των δημοσιογράφων.