Εκτός ελέγχου κινδυνεύουν βρεθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, οι καθυστερήσεις αγγίζουν το 20% του συνόλου των δανείων, δηλαδή στο «κόκκινο» βρίσκονται δάνεια αξίας περίπου 48 δισεκατομμυρίων ευρώ. >>>


Τα στελέχη των τραπεζών τονίζουν επίσης πως το τελευταίο διάστημα δημιουργούνται νέα μη εξηπηρετούμενα δάνεια. Μάλιστα, όπως λένε ο αριθμός τους επιταχύνεται κατά 1% κάθε μήνα.
Σύμφωνα με τα στελέχη αυτά, αν η κυβέρνηση δε σταθεροποιήσει την οικονομία ο κίνδυνος τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να βρεθούν εκτός ελέγχου είναι ορατός, με αποτέλεσμα να χρειαστούν περιστερά από 50 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Παράλληλα, σε υψηλά επίπεδα παραμένει η εξάρτηση των τραπεζών από το ευρωσύστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι τράπεζες άντλησαν 130,6 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου από 135,6 δισ. ευρώ που ήταν τέλος Ιουνίου. Η μείωση οφείλεται στην επιστροφή των καταθέσεων τον Ιούλιο, λόγω εκτόνωσης της ανησυχίας εξόδου από την Ευρωζώνη.