Έργα δημιουργών της Θεσσαλονίκης, όπως ο Γιάννης Δαλιανίδης, ο Θωμάς Κοροβίνης και η Καρίνα Ιωαννίδου, στήριξη σε καλλιτέχνες της πόλης μας, ίδρυση ποντιακής σκηνής, έργα διεθνούς φήμης όπως το «Blasted» και «Ο κατά φαντασίαν ασθενής», αλλά και >>>
επαναλήψεις παραγωγών, είναι μερικά από τα στοιχεία του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για την περίοδο 2012 - 2013, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. 

Στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου θα ανεβεί ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Κωνσταντίνου για τις ανάγκες του έργου «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» που θα σκηνοθετήσει ο Σωτήρης Χατζάκης. Στον ίδιο χώρο το χοροθέατρο του ΚΘΒΕ θα μας δείξει την παράσταση «Imagine - Ο John Lennon oνειρεύεται» σε χορογραφία sinequanon.
Ακόμη στο Βασιλικό Θέατρο θα ανεβούν σε επανάληψη οι παραγωγές: «Έλα απόψε…. Στου Μελά» (που συνεχίζεται αυτό το διάστημα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και αποτελεί το πρώτο έργο που ανέβηκε στη νεοσύστατη «Θερινή Σκηνή») σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου και «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» (που περιοδεύει το καλοκαίρι σε όλη τη χώρα) του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. 
Όσο για την παιδική σκηνή, θα επαναληφθεί ο «Πήτερ Παν» σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου και στη συνέχεια ο ίδιος θα υπογράψει τη σκηνοθεσία και για τις Χίλιες και μία νύχτες», τη γνωστή ιστορία της Σεχραζάτ και του Αλλαντίν. 
Η «Μαντάμ Σουσού» θα αλλάξει έδρα, και θα μεταβεί στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, έχοντας “προίκα” την περσυνή επιτυχία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Στην ΕΜΣ θα ανεβεί και «Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας», του Γιάννη Δαλιανίδη σε σκηνοθεσία Φώτη Μεταξόπουλου και μουσική Μίμη Πλέσσα, αλλά και «Ο γύρος του θανάτου», έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση Παγκρατίδη, του ανθρώπου που συνελήφθηκε και εκτελέστηκε με την κατηγορία ότι ήταν ο Δράκος του Σέιχ Σου.
Στο Νέο Υπερώο της ΕΜΣ θα συνεχιστεί το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο», όπου ηθοποιοί του ΚΘΒΕ θα προτείνουν, θα σκηνοθετήσουν και θα ερμηνεύσουν 
έργα του ελληνικού και του παγκόσμιου δραματολογίου, ενώ οι θεατές αντί εισιτηρίου καλούνται να καταβάλουν τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία θα διατεθούν σε κοινωνικά ιδρύματα. 
Στην ίδια σκηνή θα ανεβούν επίσης: «Το κύμα» του Ρον Τζόουνς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, το “Blasted” της Σάρα Κέιν, σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη, το βραβευμένο έργο της Καρίνας Ιωαννίδου “Τζοκόντα vs Ντα Βίντσι” σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι και «Η κάτω Ακρόπολη» του Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Ιεροκλή Μιχαηλίδη.
Στη Λαϊκή Σκηνή –Σκηνή Σωκράτης Καραντινός (Μονή Λαζαριστών) θα επανιδρυθεί η «Ποντιακή Σκηνή» στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί: το έργο «100 λογιών ζαντίας», βασισμένο στο έργο «Αυτά που είδε ο Μπάτλερ», του Τζο Όρτον. Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Τάσος Παλαντζίδης. Ακόμη και φέτος θα πραγματοποιηθούν τα «Ανοιχτά Σύνορα», το Φεστιβάλ Βαλκανικού Θεάτρου με συμμετοχές από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στη Νεανική Σκηνή θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε το έργο «Ο Μικρός Ήρως», βασισμένο στο κλασικό εβδομαδιαίο ανάγνωσμα που έγραψε ο Στέλιος Ανεμοδουράς. Τη σκηνοθεσία θα αναλάβει ο Γιάννης Ρήγας και τη μουσική θα γράψει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.
Στην Πειραματική Σκηνή (Μικρό Θέατρο) το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών «Χώρος Δράσης» θα διευρύνει την λειτουργία του ανοίγοντας τις πόρτες του στις ομάδες χορού της Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας. Ακόμη θα εγκαινιαστεί μια νέα δράση, η «Πρώτη Γραφή» στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά κείμενα νέων συγγραφέων με τη μορφή σκηνικών αναγνώσεων. Στον ίδιο χώρο θα γίνονται και παραστάσεις της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ.
Το Κλιμάκιο Μακεδονίας – Θράκης θα παρουσιάσει φέτος το έργο του Ράϊνερ Χάχφελντ «Ο Μορμόλης» σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπαξεβάνη και οι «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι» επανέρχονται δυναμικά με το “Pigs-Revolution”. 
Ακόμη συνεχίζονται οι δράσεις: 

  • -«Θέατρο στα Καφέ», «Εκείνος και… Εκείνος», σε κείμενα του Κώστα Μουρσελά, -«Θέατρο Κατ’Οίκων»
  • - Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Κ.Θ.Β.Ε. σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και σε Παιδιατρικές Κλινικές, νοσοκομεία, φυλακές και κέντρα απεξάρτησης,
  • -Δωρεάν προετοιμασία υποψηφίων για τις εισαγωγικές εξετάσεις στις Δραματικές Σχολές της χώρας,
  • και θα υπάρχει συνεργασία με την οργάνωση «Make a wish», για την διοργάνωση δράσεων που αφορούν στην εκπλήρωση επιθυμιών παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας.