Εξοντωτικές χρηματικές ποινές αρχικά και σε δεύτερη φάση λουκέτα θα μπαίνουν στις επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζομένους.  >>> 
 
 
Αυτά προβλέπονται στις υπουργικές αποφάσεις που θα εκδώσει αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με το tovima.gr οι υπουργικές αποφάσεις θα προβλέπουν εξοντωτικές χρηματικές ποινές και πρόστιμα για την πρώτη φορά που θα συλληφθεί επιχείρηση ή επαγγελματίας να απασχολεί ανασφάλιστο στην εργασία του ενώ για τη δεύτερη φορά η ποινή θα είναι το προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης. Οταν η επιχείρηση επαναλειτουργήσει, σε περίπτωση που ξανασυλληφθεί ο επιχειρηματίας να απασχολεί ανασφάλιστους εργαζομένους, θα τιμωρείται με οριστικό κλείσιμο και αφαίρεση της άδειας της επιχείρησης.
 
 Ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως «θα ξεκινήσω από το νομό μου, τις Κυκλάδες. Θα κλείσω επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους» .

Οι υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν το πλαίσιο ελέγχων και τις ποινές για όλους όσοι απασχολούν ανασφάλιστους (Ελληνες ή μετανάστες), αναμένεται να εκδοθούν αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Ειδικούς ελέγχους θα πραγματοποιήσει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) στην Πάρο όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός - κυρίως μεταναστών - που εργάζονται χωρίς χαρτιά και χωρίς ασφάλιση.