Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 13:30 το μεσημέρι της Κυριακής η κρίσιμη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους της τρόικας. Την ίδια στιγμή δημοσίευμα έφερε τον κ. Στουρνάρα να έχει θέσει προφορική παραίτηση στη διάθεση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. >>>

Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την εξειδίκευση των μέτρων που θα περιληφθούν στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα επέβαλε τη θέλησή της… Σχετική ήταν και η δήλωση του επικεφαλής: Οι διαπραγματεύσεις «πήγαν καλά», δήλωσε απερχόμενος ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μείωση των κύριων συντάξεων από ένα ποσό και πάνω, περικοπή στο εφάπαξ, επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, πλαφόν στις συντάξεις, κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και περικοπή κοινωνικών επιδομάτων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.
Η τρόικα θα αναχωρήσει από την Αθήνα και θα επιστρέψει στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συντάξει την έκθεση αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη στα μέσα του ίδιου μήνα.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα κατέθεσε στη συνάντηση κατάλογο μέτρων, πολλά από τα οποία, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, βρίσκουν σύμφωνη την κυβέρνηση.

Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών
Της συνάντησης προηγήθηκε ημίωρη κατ' ιδίαν συζήτηση των κ.κ. Στουρνάρα και Βρούτση, δεδομένου ότι το υπουργείο Εργασίας συμμετέχει στο πακέτο των μέτρων με 5,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Βρούτσης παρέμεινε στο υπουργείο οικονομικών για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Νέα συνάντηση θα έχουν τη Δευτέρα και την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους κυβερνητικούς εταίρους, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα.

Αντιδράσεις από το ΣΥΡΙΖΑ
«Το έργο της κυβερνητικής τριανδρίας που περιλαμβάνει μέτρα πέραν των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ και μεταφράζεται σε μείωση μισθών, συντάξεων και διάλυσης όλων των κοινωνικών υποδομών, αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο που γράφεται σε βάρος της κοινωνίας», παρατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε σχετική ανακακοίνωση τονίζεται ότι «η σταθερή πορεία της κυβέρνησης στις ράγες της αποτυχημένης πολιτικής του μνημονίου βαθαίνει ακόμα περισσότερο την ύφεση, διαλύει την οικονομία και φέρνει ακόμα πιο κοντά την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη».

ΚΚΕ Σπρώχνουν το λαό πιο βαθιά στην εξαθλίωση
«Συγκυβέρνηση και ΕΕ στήνουν μαζί το νέο σφαγείο για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, Υγεία», σημειώνει ο Παναγιώτης Μεντρέκας εκ μέρους του ΚΚΕ .
«Σπρώχνουν πιο βαθιά το λαό στην εξαθλίωση και δεν πρόκειται να σταματήσουν, αν απέναντί τους δεν βρουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα αποφασισμένους να βάλουν τέλος στις θυσίες για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, το ευρώ [και την ΕΕ», συμπληρώνει.


Η «παραίτηση» Στουρνάρα
Στο μεταξύ, ηλεκτρική αποδεικνύεται η καρέκλα του υπουργού των Οικονομικών, καθώς μετά τον κ. Βασίλη Ράπανο, ο οποίος χρίστηκε υπουργός μόνο στα λόγια, αφού ποτέ δεν ορκίσθηκε και δεν ανέλαβε τυπικά και ουσιαστικά το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, τώρα και ο σημερινός υπουργός, κ. Στουρνάρας, όπως αναφέρει η Real News, υπέβαλε προφορικά την παραίτησή του στον Αντώνη Σαμαρά, για να πάρει την απάντηση "δεν έχεις να πας πουθενά".
"Πρόεδρε, θέλω να παραιτηθώ. Αφού με αποδομούν, καλύτερα να φύγω". Αυτά είπε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ο Γ. Στουρνάρας στον Α. Σαμαρά, μετά τη θυελλώδη σύσκεψη των αρχηγών, στη διάρκεια της οποίας φέρεται είπε, απευθυνόμενος στους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη «εάν δεν με θέλετε, μπορώ να πάω στη Σύρο για μπάνια», «απειλή» που, όμως δεν φαίνεται να έπιασε.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 2007 ο Γιάννης Στουρνάρας στήριξε στη μάχη με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η παραμονή του υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση συνεργασίας, δεν ήταν σίγουρη ούτε αυτονόητη τη Δευτέρα, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιχείρησαν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι η πρότασή τους για κατάτμηση των θυσιών σε τέσσερα χρόνια πρέπει να αποτελεί τη μοναδική στρατηγική της κυβέρνησης.
Ο Γ. Στουρνάρας βγήκε από τη σύσκεψη μισή ώρα αργότερα σαφώς πιο αμήχανος και ταραγμένος από κάθε άλλη φορά και απέφυγε να μιλήσει για στρατηγική συμφωνία τονίζοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί το «βέλτιστο μείγμα».
Στη μισή ώρα που ο κ. Στουρνάς και ο κ. Σαμαράς έμειναν μόνοι τους, ο υπουργός έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού αφού ήταν σαφές πως αποτελούσε κόκκινο πανί για τους κυβερνητικούς εταίρους.
Ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς ήταν αποφασισμένος να στηρίξει την επιλογή του. «Δεν έχεις να πας πουθενά», του απάντησε κατηγορηματικά.