Και ενώ το αεροδρόμιο «Μακεδονία» βγαίνει από τα πτητικά προγράμματα μεγάλων εταιριών, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κάνει επαφές με τον πρέσβη του Καναδά, Robert W. Peck, τον εκπρόσωπο της καναδικής αεροπορικής εταιρίας, πρόεδρο της TourGreece, Βασίλη Σακελλάρη, και τον επίτιμο πρόξενο του Καναδά στη Θεσσαλονίκη, Παντελή Πετμεζά, για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της πόλης στην αγορά της Β. Αμερικής. >>> 


 
Κατά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης συζήτησαν για την καθιέρωση τακτικών –απευθείας- πτήσεων της καναδικής εταιρίας Airtransat από το Μόντρεαλ και το Τορόντο προς τη Θεσσαλονίκη από το 2013 και συμφώνησαν στην ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας στον τουριστικό και επιχειρηματικό τομέα. Μάλιστα, ο κ. Peck εξέφρασε το ενδιαφέρον του για το ενδεχόμενο συνεργασίας στην ανάπτυξη αεροπορικού δικτύου με υδροπλάνα για τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Αιγαίου.

Έντονος είναι ο προβληματισμός των παραγόντων τουρισμού για τη διακοπή πτήσεων από και προς την Ελλάδα, αλλά και για τις πτωχεύσεις αεροπορικών εταιριών που έχουν ως αποτέλεσμα τη ματαίωση ταξιδιών και τη μη αποζημίωση των επιβατών (όπως έγινε με την Malev και την Spanair).

Σύμφωνα με τον Αγγελιοφόρο, παρά τη μείωση των αφίξεων στα αεροδρόμια της χώρας κατά 3,77% στο επτάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ο στόχος των 16 εκατ. διεθνών αφίξεων για το 2012 (που σημαίνει μείωση περίπου 3% σε σχέση με το 2011) παραμένει εφικτός. Βάσει των στοιχείων του επταμήνου, το αεροδόμιο που μετρά τις μεγαλύτερες απώλειες από οποιοδήποτε άλλο είναι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με μείωση αφίξεων 14,21%, ενώ η μεγάλη κατρακύλα θα έρθει μετά το φθινόπωρο και για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Μεγάλες αεροπορικές εταρίες ανακοίνωσαν ήδη την απόφασή τους να το εγκαταλείψουν είτε οριστικά, είτε προσωρινά «κόβοντας» πλήρως ή περιορίζοντας τα δρομολόγιά τους, ενώ ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και για το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Swiss International διακόπτει τις πτήσεις της στο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Ζυρίχη στις 28 Οκτωβρίου 2012, ύστερα από παρουσία 32 χρόνων στην πόλη, απόφαση η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των τοπικών φορέων. «Για να αλλάξει ο αερομεταφορέας το σχεδιασμό του, ενώ έχει πληρότητες που υπερβαίνουν το 90% καθημερινά, προφανώς κάτι συμβαίνει», επισημαίνει στον «ΑτΚ» ο αερολιμενάρχης του «Μακεδονία», Αχιλλέας Τοπούζας.

Αλλά και η Alitalia καθώς και η British Airways από το φθινόπωρο διακόπτουν προσωρινά (για το χειμώνα) τις πτήσεις τους και προτίθενται να τις επαναφέρουν με την έναρξη του θερινού προγράμματος (στις αρχές Απριλίου). Επίσης, μειώνει τις πτήσεις της η Austrian Airlines, ενώ προορισμούς «κόβει» από το χειμερινό της πρόγραμμα και η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρία Ryanair.