Ροδάκινα που το σχήμα τους θυμίζει στρόγγυλο λουκουμά, νεκταρίνια σε άσπρο χρώμα εξωτερικά, κίτρινα δαμάσκηνα αλλά και βερικοκοδαμάσκηνα, που συνδυάζουν σ' ένα φρούτο «διπλή γλύκα», είναι προϊόντα που καλλιεργούνται σε κάποια μικρά κτήματα της Ημαθίας και της Πέλλας. >>>

 

Μάλιστα, από φέτος, κάποια από αυτά βρέθηκαν ως κα τη… λαϊκή της γειτονιάς! Όπου, φυσικά, οι καταναλωτές είναι τυχεροί και πηγαίνει ο παραγωγός. Γιατί, προς το παρόν, τα φρούτα αυτά θεωρούνται… γκουρμέ.

Όταν ο 36χρονος Κωνσταντίνος Μαρκοβίτης, αποφάσισε, πριν από λίγα χρόνια, να φυτέψει στα χωράφια του, στο χωριό Άγιος Γεώργιος του νομού Ημαθίας, τα ροδάκινα σε σχήμα ντόνατς αρκετοί ήταν οι συγχωριανοί του που προσπάθησαν να τον αποτρέψουν. Το ροδάκινο είναι στρόγγυλο και όχι πλακέ, τού έλεγαν.

Ο νεαρός αγρότης, όμως, αποφάσισε να ρισκάρει και να πρωτοτυπήσει. Έτσι, σε 100, από τα συνολικά 400 στρέμματα που διαθέτει, αποφάσισε να καλλιεργήσει τις ποικιλίες UFO και συγκεκριμένα Paraguayos (ροδάκινα με χνούδι επίπεδα) και Platerinas (νεκταρίνια επίπεδα).

«Έχω περίπου 45.000 δέντρα από τις ποικιλίες αυτές. Έχω μπει στον πέμπτο χρόνο και τα δέντρα είναι ιδιαίτερα παραγωγικά. Έχουν λίγο μεγαλύτερο κοστολόγιο στο μάζεμα, λόγω του ιδιόμορφου σχήματος που διαθέτουν, όμως η τιμή πώλησης αποζημιώνει τον παραγωγό» δήλωσε από το χωράφι του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Μαρκοβίτης.

Τα επίπεδα ροδάκινα και τα επίπεδα νεκταρίνια δεν είναι κάποια καινούρια ανακάλυψη, καθώς υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, ωστόσο η εμπορική τους εκμετάλλευση στη χώρα μας άρχισε να κάνει τα πρώτα της «βήματα» τα τελευταία χρόνια. Η καταγωγή τους είναι από την Κίνα, ενώ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έφτασαν τον 19ο αιώνα, όμως δεν αναδείχτηκαν πολύ δημοφιλή, λόγω μάλλον της λευκής σάρκα τους, καθώς εκείνη την εποχή οι καταναλωτές προτιμούσαν πολύ περισσότερο τις κιτρινόσαρκες ποικιλίες.

Τα Paraguayos και Platerinas πρωταγωνιστούν στην Ισπανία, με την παραγωγή κάθε χρόνο να φτάνει τα 100 με 110 εκατομμύρια κιλά.

Εκτός, όμως, από το σχήμα το συγκεκριμένο ροδάκινο ξεχωρίζει και για τη γλυκιά του γεύση. «Είναι λευκόσαρκα και πολύ νόστιμα. Η περιεκτικότητα σε ζάχαρα ξεπερνούν τα 13 με 14 brix», πρόσθεσε ο κ.Μαρκοβίτης.

Πάντως ο κύριος όγκος αυτής της παραγωγής καταλήγει, μέσω της λαχαναγοράς της Αθήνας, σε 'μπουτίκ φρούτων', με την τιμή να κυμαίνεται από 4 έως και 12 ευρώ το κιλό –ανάλογα με το μέγεθος. Κάποιες άλλες ποσότητες φεύγουν και στη Ρωσία.

Ο κ. Μαρκοβίτης καλλιεργεί, επίσης, λευκά ροδάκινα (θα πάρει παραγωγή το επόμενο καλοκαίρι), κίτρινα δαμάσκηνα και βερικοκοδαμάσκηνα, φρούτα με συνδυασμό γεύσεων.

Η προσπάθεια που κάνει ο 36χρονος γίνεται με τη συμπαράσταση του αγροτικού συνεταιρισμού «Venus Growers», με έδρα τη Βέροια, που αναλαμβάνει και τη διακίνηση της παραγωγής.

Για την Ελλάδα οι συγκεκριμένες ποικιλίες, σύμφωνα με τους αρμόδιους, αποτελούν μια καλή επενδυτική ευκαιρία από τη στιγμή που η χώρα μας έχει απαιτούμενη τεχνογνωσία και ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, αρκεί όμως η καλλιέργεια να κρατηθεί σε περιορισμένη έκταση.