Στην Ελλάδα του σήμερα, η ξενοφοβία έχει κυριεύσει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της. Για όλα φταίνε οι ξένοι, οι ξένοι μας κλέβουν, οι ξένοι μας σκοτώνουν, οι ξένοι μας παίρνουν τις δουλειές. Άραγε θα λέγανε το ίδιο στον αθλητή που μας χάρισε το πρώτο μας μετάλλιο στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες; >>>
Μιλάω φυσικά για τον Ηλία Ηλιάδη των χάλκινο Ολυμπιονίκη του Λονδίνου, χρυσό της Αθήνας και σημαιοφόρο της ελληνικής αποστολής στο Πεκίνο.
Θα μπορούσε κανείς να του πει ότι έκλεψε το μετάλλιο από ένα Ελληνα; Φυσικά και όχι γιατί εκπροσωπεί την χώρα που δεν το γέννησε αλλά τον υποδέχτηκε ως Έλληνα της Διασποράς, του έδωσε την ευκαιρία να ζήσει ευπρεπώς και να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο.
Εκείνος ανταπέδωσε όσα του έδωσε η χώρα μας με τα μετάλλια που κατέκτησε και αφιέρωσε σε όλους τους Ελληνες δείχνοντας και ο ίδιος πόσο Ελληνας νιώθει.
Το πραγματικό του όνομα είναι Τζαρτζίλ Ζβιανταουρί αλλά νομίζω πως το παραδέχονται όλοι ότι ο Τζαρτζίλ από τη στιγμή που έγινε Ηλίας μας έδειξε όλους τι θα πει ελληνική ψυχή και πως αγωνίζεται ένας Ελληνας όπως ο ίδιος.

Από την άλλη στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου μετάλλιο κατέκτησε και ένας ακόμη Ελληνας αλλά για λογαριασμό άλλης χώρας ο Ισίδωρος Τασιάδης για την Γερμανία.
Ο Ισίδωρος Τασιάδης γέννηθηκε στη χώρα μας και μιλάει άπταιστα την ελληνική. Έζησε στην Ελλάδα τα πρώτα 10 χρόνια της ζωής του,όταν οι γονείς του αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στη Γερμανία. 
Ο ίδιος προς τιμήν του και εντελώς αφοπλιστικά δήλωσε πως πατρίδα του τώρα πια είναι η Γερμανία καθώς η Ελλάδα δεν του πρόσφερε τίποτα. ''Ξέρω ότι οι Έλληνες περνούν δύσκολα, αλλά από τη στιγμή που εκείνοι δεν έκαναν τίποτε για μένα, γιατί να κάνω κι εγώ γι' αυτούς! Δε νιώθω Έλληνας, είμαι Γερμανός'' δήλωσε. 
Κι εδώ γεννάται το ερώτημα που πολλές φορές γίνεται σύνθημα για ακροδεξιές και μη οργανώσεις: Έλληνας γεννιέσαι ή γίνεσαι; 
Αυτά τα δύο παραδείγματα αθλητών μας αφήνουν να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα και να κρίνουμε και λίγο τους εαυτούς μας εάν ο Ηλίας Ηλιάδης δεν ήταν Ολυμπιονίκης πως θα τον αντιμετωπίζαμε; Τον Ισίδωρο Τασιάδη;