Την αποσκίρτηση στην αντιπολίτευση του Σύρου πρωθυπουργού Ριγιάντ Χιτζάμπ ανακοίνωσε επίσημα εκπρόσωπός του μέσω του Al Jazeera. >>>


«Ανακοινώνω σήμερα την αποσκίρτησή μου από το φονικό και τρομοκρατικό καθεστώς και ανακοινώνω ότι ανήκω πλέον στις τάξεις της επανάστασης για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Ανακοινώνω ότι είμαι από σήμερα στρατιώτης αυτής της ευλογημένης επανάστασης», αναφέρει ο Χιτζάμπ σε ανακοίνωση που διαβάστηκε στο όνομά του από τον εκπρόσωπό του Μοχάμεντ Ατάρι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Χιτζάμπ βρίσκεται σε ασφαλή τοποθεσία μαζί με την οικογένειά του.
«Η αποσκίρτηση οργανώθηκε μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό πριν από μήνες ώστε να βρεθεί σε κάποια ασφαλή τοποθεσία από όπου θα μπορούσε να ανακοινώση την αυτομόλησή του», είπε ο Ατάρι, προσθέτοντας ότι είχε αρχίσει να τη σχεδιάζει από την ημέρα που έγινε πρωθυπουργός.
«Η αυτομόληση του Ριγιάντ Χιτζάμπ είναι η διέξοδος για όλους τους έντιμους ανθρώπους στη Συρία: πρέπει να αυτομολήσετε. Μια αυτομόληση αυτού του μεγέθους έγινε και ήταν ασφαλής (...), μην φοβάστε, αυτομολήστε από αυτό το εγκληματικό καθεστώς», ανέφερε ο Ατάρι.
Πρόκειται για την πλέον σημαντική αποσκίρτηση από τον κύκλο του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ από την έναρξη των αναταραχών το Μάρτιο του 2011. Ο Χιτζάμπ είναι σουνίτης από την επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ της Συρίας και υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος Μπάαθ.

Πληροφορίες ότι βρίσκεται στην Ιορδανία
Σύμφωνα με τον Χάλεντ Ζάιν αλ Αμπιντίν, εκπρόσωπο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στην Ιορδανία, ο Χιτζάμπ, η οικογένειά του και δύο υπουργοί της κυβέρνησής του, καθώς και τρεις αξιωματικοί του στρατού βρίσκονται στην Ιορδανία από την Κυριακή το βράδυ.
«Ο κ. Χιτζάμπ, τα μέλη της οικογένειάς του, δύο υπουργοί και τρεις αξιωματικοί του στρατού πέρασαν τα σύνορα την περασμένη νύχτα», τόνισε ο εκπρόσωπος. «Ο ΕΣΣ τους βοήθησε να περάσουν τα σύνορα. Βρίσκονται σε ασφαλή τοποθεσία στο βασίλειο», πρόσθεσε.
Nωρίτερα, το Reuters είχε επίσης μεταδώσει ότι ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται στην Ιορδανία. «Ο Χιτζάμπ είναι στην Ιορδανία με την οικογένειά του», ανέφερε η πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Ωστόσο, η συριακή τηλεόραση είχε μεταδώσει ότι ο Χιττάμπ παύθηκε. Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ είχε διορίσει τον Χιτζάμπ, πρώην υπουργό Γεωργίας, στη θέση του πρωθυπουργού τον Ιούνιο μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου. Στη θέση του διορίστηκε o ως τώρα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όμαρ Γαλαουάντζι για να ηγηθεί της προσωρινής υπηρεσιακής κυβέρνησης, σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση.
Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης παράταξης της συριακής αντιπολίτευσης, του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, Αμπντελ Μπάσετ Σάιντα, χαιρέτισε την αυτομόληση του πρώην πρωθυπουργού, που όπως είπε αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι το καθεστώς «αποσυντίθεται».
«Χαιρετίζουμε την αυτομόληση του Ριγιάντ Χιτζάμπ και όλες τις άλλες αυτομολήσεις αξιωματούχων, πολιτικών ή στρατιωτικών», είπε ο Σάιντα στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Η αυτομόληση αυτή καταδεικνύει ότι το καθεστώς αποσυντίθεται. Είναι η αρχή του τέλους», πρόσθεσε.
Χθες, το al Arabiya μετέδωσε ότι ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών είχε επίσης αυτομολήσει στην Ιορδανία.

Έκρηξη βόμβας σε κτήριο της τηλεόρασης
Νωρίτερα, βόμβα εξερράγη στον τρίτο όροφο κτηρίου της συριακής κρατικής τηλεόρασης και ραδιοφώνου στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Το κανάλι εξακολουθεί να εκπέμπει από τη Δαμασκό, ενώ το φιλοκυβερνητικό δίκτυο al-Ikhbariya μετέδωσε εικόνες από μέλη του προσωπικού του καναλιού να φροντίζουν τραυματισμένο συνάδελφο.
Την ίδια ώρα, βομβαρδισμοί και πυροβολισμοί σημειώθηκαν και σήμερα στο Χαλέπι, με αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ αμάχων και ενός διοικητή των ανταρτών, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στόχος των βομβαρδισμών ήταν το Δικαστικό Μέγαρο στο κέντρο της πόλης και οι συνοικίες Σάαρ και Μαρτζέ, στα ανατολικά.
Πυρά από αυτόματα όπλα ακούστηκαν στη δυτική συνοικία Σαλαχεντίν, το προπύργιο των ανταρτών, όπου ένας διοικητής τους σκοτώθηκε, ενώ στην κεντρική συνοικία Μπαμπ αλ-Ναϊράμπ ένας άμαχος σκοτώθηκε από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή.
Από νωρίς σήμερα το πρωί 29 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 21 άμαχοι και οκτώ αντάρτες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που εδρεύει στο Λονδίνο και αντλεί τις πληροφορίες του από δίκτυο ακτιβιστών και αυτοπτών μαρτύρων στη Συρία.