“Βαθιά αντιδημοκρατική” χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ενεργοί Πολίτες Οικολογία στην Πράξη”, Χρ. Μάτης, τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υποβάθμιση των εγκαινίων της ΔΕΘ, έτσι ώστε να μην είναι «ελκυστικά» για διαδηλώσεις. >>>

 

“Η άποψη που καλλιεργείται σύμφωνα με την οποία η παρουσία πολιτικών προκαλεί αντιδράσεις, αμφισβητεί τόσο την υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης να παρίσταται σε μία εξαιρετικά σημαντική στιγμή της πόλης, όσο και το δικαίωμα της έκφρασης της διαφωνίας με την κυβερνητική πολιτική”, υποστηρίζει ο κ. Μάτης. Υποστηρίζει ότι “για να λειτουργήσει η πόλη και «να μη στρατοκρατείται», πρέπει και η κυβέρνηση και οι διαδηλωτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.

Προτείνει, μάλιστα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, να καλέσει κυβέρνηση και διαδηλωτές “και ας συνομιλήσει μαζί τους με στόχο να μείνει η πόλη ανοιχτή και ελεύθερη την ημέρα των εγκαινίων. Αλίμονο σε όλους μας αν δεν μπορεί να υπάρξει κοινός τόπος. Αλίμονο αν δεν γίνει η προσπάθεια. Η Θεσσαλονίκη είναι μία φιλόξενη πόλη. Δεν μπορεί αυτό να ακυρώνεται από την εξαιρετικά δαπανηρή κινητοποίηση της αστυνομίας και την ασύδοτη χρήση δακρυγόνων”, λέει.

Προσθέτει ότι “η λογική «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι», δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ενώ παράλληλα αποκρύπτει το βασικό στο οποίο πρέπει να απαντήσει η πόλη: Αυτή η έκθεση είναι η ανοχή στη δημόσια επίδειξη «των επιτυχιών του κράτους», με αντάλλαγμα την υψηλή πληρότητα των ξενοδοχείων και την αυξημένη κατανάλωση των εστιατορίων της πόλης για ένα διήμερο. Δημόσια δαπάνη για προώθηση ιδιωτικών οφελών δεν μπορεί να διατίθεται πλέον. Ο δημόσιος εκθεσιακός φορέας δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι δίαυλος εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. Ανέξοδη απάντηση σε αυτά δεν υπάρχει”, καταλήγει!