Μπορεί να είναι φτιαγμένες από σίδερα, αλλά στον πόλεμο του '40 έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς «επιστρατεύτηκαν» για να ρυμουλκούν τα κανόνια που εκτόξευαν τα βλήματά τους ενάντια στον εχθρό. >>>

Ο λόγος για τις μπουλντόζες, που εκείνη την εποχή στην Ελλάδα ήταν μόλις τρεις: μία στον Πειραιά, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στην Πτολεμαΐδα. Την τελευταία, που «αποστρατεύθηκε» μετά την ενεργό συμμετοχή της στο ελληνοαλβανικό μέτωπο, εντόπισε χρόνια αργότερα, σε κάποιο γκαράζ στην Πτολεμαΐδα, ο 80χρονος Τάσος Μακρίδης, ο οποίος κινητοποιήθηκε από κοινού με το δήμο Εορδαίας ώστε να την επισκευάσουν και να της αποδώσουν τη δόξα που της αξίζει.
«Ένα κανόνι ήταν πολύ δύσκολο να ρυμουλκηθεί. Ούτε δύο ζευγάρια άλογα δεν μπορούσαν να το τραβήξουν. Τρακτέρ τότε δεν υπήρχαν, ούτε πλατφόρμες κι έτσι αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν οι μπουλντόζες, που ήταν αλυσοφόρες και με τις ερπύστριές τους μπορούσαν αποτελεσματικά να τραβήξουν το κανόνι» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Τάσος Μακρίδης, μεταφέροντας τις ιστορίες που άκουσε από συγγενικά του πρόσωπα για την μπουλντόζα της Πτολεμαΐδας, που- μεταξύ άλλων- είχε χρησιμοποιηθεί και για την αποχωμάτωση των κοιτασμάτων λιγνίτη στα ορυχεία.