Ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα κατά δύο μονάδες τον Ιούλιο καταγράφει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας που δημοσιοποιήθηκε χθες. >>>
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η ανάκαμψη εκπορεύεται από τη βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών, κυρίως, στο λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές, αλλά και από την άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, για πέμπτο διαδοχικό μήνα. Οι προσδοκίες στη βιομηχανία υποχώρησαν οριακά, ενώ στις υπηρεσίες παρέμειναν αμετάβλητες τον Ιούλιο.
«Η συγκρότηση κυβέρνησης φαίνεται να λειτούργησε θετικά, κυρίως στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, για την οποία φαίνεται να υπάρχουν μετεκλογικές προσδοκίες για επικείμενες αλλαγές στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες, γενικά, είναι πολύ συγκρατημένες, καθώς αυτό το οποίο αποτιμάται θετικά είναι, κυρίως, η εντονότερη κινητικότητα της κυβέρνησης, σε σχέση με την αδράνεια των προηγούμενων μηνών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά ειδικότερα στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την οικονομική κατάσταση της χώρας αμβλύνονται σημαντικά και αυτόν το μήνα, ενώ αντίθετα στην ήδη χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση, το επόμενο 12μηνο, σημειώνεται κάμψη. Έκπληξη προκαλεί πάντως, κατά το ΙΟΒΕ η άμβλυνση των πολύ δυσοίωνων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας, από εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ωστόσο.
Αυξήθηκε παράλληλα το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα», από 56% σε 58%. Ωστόσο, περιορίζεται το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους στο 15% (από 18%). Το 10-11% των καταναλωτών το τελευταίο δίμηνο δηλώνει ότι αποταμιεύει λίγο ή πολύ, ενώ τέλος παραμένει στο 15% το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι έχουν χρεωθεί.
Επίσης, η πρόθεση αγοράς αυτοκινήτου εντός των επόμενων 12 μηνών κινείται ελαφρώς ανοδικά από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του Απριλίου, ενώ σε νέο διαδοχικό ιστορικά χαμηλό ρεκόρ διαμορφώνεται τον Ιούλιο η πρόθεση για αγορά ή κατασκευή κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών. 
Σε ότι αφορά την ΕΕ και την ευρωζώνη, το οικονομικό κλίμα είναι πτωτικό. Ειδικότερα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίστηκε τον Ιούλιο κατά 1,4 μονάδες, φθάνοντας στις 89,0 μονάδες και στην Ευρωζώνη κατά 2 μονάδες, κινούμενος στις 87,9, απέχοντας σημαντικά πλέον από το μακροχρόνιο μέσο όρο του και στις δύο ζώνες. Η επιδείνωση των προσδοκιών στις Υπηρεσίες αποτέλεσε τη βασική αιτία της πτώσης του κλίματος στην ΕΕ, ενώ στην Ευρωζώνη, η υποχώρηση εκπορεύεται κατά κύριο λόγο από την υποχώρηση των προσδοκιών στην Βιομηχανία και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.