Πολύτιμο καταφύγιο πουλιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα αποτελεί, τα τελευταία 25 χρόνια, η Μεγάλη Πρέσπα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών στο >>>
12ο παγκόσμιο συνέδριο ζωογεωγραφίας και οικολογίας αποτελεί το σταθερό «σπίτι» χιλιάδων πουλιών.
Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών πραγματοποιεί κοινές μετρήσεις των πτηνών σε συνεργασία με φορείς από τις γείτονες χώρες, την Αλβανία και τα Σκόπια. Η Ειρήνη Κουτσερή, υπεύθυνη του τομέα έρευνας και προστασίας της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, δήλωσε πως σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέσος όρος των πουλιών που διαχειμάζουν στις Πρέσπες είναι περίπου 10.000, αριθμός που παραμένει σχεδόν σταθερός τα 25 χρόνια που διενεργούνται τακτικά οι μετρήσεις από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία. 
«Κυριότερα είδη που συναντάμε στην Μεγάλη Πρέσπα είναι το σκουφοβουτηχτάρι, η μαυροκέφαλη πάπια, η φαλαρίδα, το γκισάρι και το μαυροβουτηχτάρι» εξηγεί η κ. Κουτσερή προσθέτοντας ότι, ειδικά για το σκουφοβουτηχτάρι, στη Μεγάλη Πρέσπα ξεχειμωνιάζει το 20% από το σύνολο του είδους στην Ελλάδα και το 35% από την μαυροκέφαλη πάπια. 
Όσον αφορά τη Μικρή Πρέσπα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είναι λιγότερο σημαντική για τα διαχειμάζοντα είδη γιατί παγώνει τον χειμώνα.