Η εμφάνισή τους στις ακτές της Χαβάης έχει προβληματίσει τους ερευνητές, ενώ οι κάτοικοι ορκίζονται ότι δεν έχουν δει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Hawaii News Now, αρκετοί λουόμενοι ανέφεραν ότι στις ακτές του νησιού O’ahu ξεβράστηκαν μωβ καβούρια σε μέγεθος μπιζελιού. >>>


«Είναι πραγματικά περίεργο. Σε κάνουν να θέλεις να τα φας, καθώς μοιάζουν με μικρά μούρα», είπε χαρακτηριστικά μία γυναίκα που είδε τα περίεργα πλάσματα από κοντά.

Οι κρατικοί εμπειρογνώμονες εικάζουν ότι τα καβούρια είναι πολύ πιθανό να ξεβράστηκαν στις ακτές της Χαβάης εξαιτίας της θαλασσοταραχής, η οποία γέμισε τα κελύφη τους με φυσαλίδες αέρα, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να καταδυθούν.

«Αν η εμφάνισή τους στις ακτές ήταν αποτέλεσμα ρύπανσης, θα είχαν επηρεαστεί και άλλα είδη. Πραγματικά, δεν ξέρουμε γιατί συνέβη αυτό», είπε ο Δρ. Άντριου Ρόσιτερ.

Παρόλο που οι εμπειρογνώμονες στο Ενυδρείο Waikiki εικάζουν ότι πρόκειται πιθανόν για ένα κοινό στη Χαβάη είδος καβουριών σε στάδιο προνυμφών, ισχυρίζονται ότι δεν έχουν δει ποτέ στο παρελθόν παρόμοια περίπτωση.