Την ευαισθητοποίηση της ΔΕΗ στο θέμα της αδυναμίας πολλών οικογενειών να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος θα ζητήσει από την επιχείρηση ο Δήμος Καλαμαριάς, μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου. >>>


Σύμφωνα με το σχετικό ψήφισμα που εκδόθηκε, θα ζητηθεί να μην σταλεί καμία εντολή διακοπής ρεύματος για οικογένειες ή μικρούς επαγγελματίες που, με βάση το εισόδημά τους, αδυνατούν να ξοφλήσουν το σύνολο του λογαριασμού. Παράλληλα θα διατυπωθεί αίτημα να δοθεί η δυνατότητα διακανονισμού με κριτήριο την οικονομική ευχέρεια του καταναλωτή αλλά και να γίνεται άμεσα επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος αν αυτό έχει ήδη διακοπεί, εφόσον οι υπόχρεοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν.
«Οι υπηρεσίες της ΔΕΗ εξετάζουν τα αιτήματα που λαμβάνουν» αναφέρει, από την πλευρά του, στο ΑΜΠΕ, ο διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ, Κίμων Στεργιώτης και διευκρινίζει ότι «γίνονται διευκολύνσεις με απλές διαδικασίες, που προβλέπουν εξόφληση σε δόσεις, ιδιαίτερα για τους συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προσωρινά οικονομικές δυσκολίες».
Σε ό,τι αφορά τα υποβληθέντα αιτήματα για διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των λογαριασμών, αναφέρει ότι πριν από την εφαρμογή του τέλους ακινήτων, η ΔΕΗ έκανε διακανονισμούς που ξεπερνούσαν τους 300.000 σε ετήσια βάση. «Μετά την επιβολή του τέλους δεν μπορούσαμε να κάνουμε διευκολύνσεις καθώς τα ποσά ήταν μεγάλα. Από τη μεταφορά της υποχρέωσης για ληξιπρόθεσμες οφειλές τέλους ακινήτου 2011 μέχρι τις 30 Απριλίου του 2012, η ΔΕΗ μπορεί και κάνει εκ νέου διευκολύνσεις, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό», προσθέτει. Παράλληλα εκτιμάται
ότι η ενδεχόμενη αποσύνδεση του τέλους ακινήτου για το 2012 από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα διευκόλυνε την αποπληρωμή τους προς την επιχείρηση.     Την ίδια στιγμή, ο κ. Στεργιώτης υπενθυμίζει ότι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί από επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και νοικοκυριά προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στο θέμα των κλοπών ρεύματος. Για το συγκεκριμένο τονίζει: «δεν γίνονται διευκολύνσεις για εκείνους τους ελάχιστους, σε αριθμό, πελάτες οι οποίοι πραγματοποιούν ρευματοκλοπές ή παράνομες συνδέσεις των μετρητών ρεύματος. Οι ενέργειες αυτές αφενός μεν είναι ποινικά κολάσιμες αφετέρου δε και το σημαντικότερο, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο ζωές ανθρώπων και περιουσιών»