Ο Μάθιου Νίμιτς θα συνοδεύει το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στα Σκόπια, στις 24 και 25 Ιουλίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ, ο ειδικός απεσταλμένος του >>>
ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για τις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, στη Θεσσαλονίκη, στις 26 Ιουλίου προκειμένου να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. 


Στα Σκόπια προσκλήθηκε ο Ευ. Μεϊμαράκης

Πρόσκληση να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ έλαβε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης από τον Σκοπιανό ομόλογό του Τράικο Βελιάνοσκι, ο οποίος του απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή για την εκλογή του. «Εκτιμώ ότι ακριβώς αυτήν τη χρονική περίοδο, η οποία απαιτεί θαρραλέες λύσεις και αποφασιστικότητα για να ξεπεραστούν διάφορα προβλήματα, οι γειτονικές χώρες πρέπει πρώτες να επιδείξουν αρετή και να τείνουν χείρα φιλίας για την επίτευξη ενός νέου πνεύματος συνεργασίας», αναφέρει ο κ. Βελιάνοσκι στην επιστολή του προς τον κ. Μεϊμαράκη, προσθέτοντας ότι η κοινοβουλευτική διπλωματία και συνεργασία είναι ένας ιδιαίτερα κατάλληλος μηχανισμός για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και για την ανάπτυξη της περιοχής και για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας. Παράλληλα, προσκαλεί τον κ. Μεϊμαράκη να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ την προσεχή περίοδο, προτείνοντας οι λεπτομέρειες της επίσκεψης να διευθετηθούν μέσω της διπλωματικής οδού. Η εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ», δημοσιοποιώντας την επιστολή αυτή του κ. Βελιάνοσκι, σημειώνει ότι από τη στιγμή που σχηματίστηκε η νέα ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση στα Σκόπια ανέλαβε πρωτοβουλία να προσδοθεί δυναμική στην επικοινωνία με την Ελλάδα: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι εξέφρασε πρόσφατα ετοιμότητα να μεταβεί οποιαδήποτε στιγμή στην Αθήνα για συνομιλίες, ενώ η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επανέλαβε προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, γράφει η εφημερίδα. «Με αυτή την πρωτοβουλία», ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ «ουσιαστικά συμπεριλαμβάνεται στην νέα τακτική των αρχών της χώρας σε σχέση με την Αθήνα και το ζήτημα του ονόματος», σχολιάζει ακόμη η «Ουτρίνσκι Βέσνικ».