aporrimatoforo_01Αναθεώρηση του υπάρχοντα Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων της Θεσσαλοίκης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος; Στην περιοχή δε γίνεται, τελικά, μονάδα αποτέφρωσης απορριμμάτων (θα γίνει στη Μαυροράχη) και γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι δε χρειάζεται να καλύπτει η εγκατάσταση τέτοια έκταση. >>>

 

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, “παρά το ότι η μονάδα καύσης μεταφέρθηκε στη Μαυροράχη, το πρόβλημα παραμένει για το ΣΜΑ, ακόμα κι αν μετακινηθεί 3 χλμ. από την Ευκαρπία, διότι το μέγεθος της εγκατάστασης δημιουργεί τεράστιους κυκλοφοριακούς φόρτους (1 απορριμματοφόρο/λεπτό) στην ευρύτερη περιοχή των οδών πρόσβασης”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ προτείνει, εκτός της μείωσης του μεγέθους της εγκατάστασης στο 20% της αρχικής, την κατανομή του υπολοίπου φορτίου και σε άλλες περιοχές, μετά από ουσιαστική κοινωνική διαβούλευση, ώστε να μην προστίθεται επιπλέον όχληση σε κάποιες ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένες περιοχές όπως η Ευκαρπία. Υποστηρίζει ότι “η κυρίαρχη εκδοχή προκρίνει συγκεντρωτικές, ακριβές, αναποτελεσματικές, περιβαλλοντικά προβληματικές λύσεις, που ικανοποιούν τις απαιτήσεις κερδοφορίας των ιδιωτών - κατασκευαστών. Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει την πρόληψη - μείωση δημιουργίας αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση υλικών, την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή με 4 κάδους, την κομποστοποίηση, με απλές αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις μικρού ή μεσαίου μεγέθους, χαμηλής όχλησης, εντάσεως εργασίας με ουσιαστική άμεση συμμετοχή και όφελος (πληρώνω όσο πετάω) του πολίτη και των Δήμων”.