Σκληρή επίθεση ετοιμάζει να εξαπολύσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, θέλωντας να αποδείξει ότι αποτελεί αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση. >>>

Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παρακάμπτει το μήνυμα των εκλογών και δεν απαντά στα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, ο κ.Τσίπρας επιμένει στο αίτημα για ακύρωση του Μνημονίου και στη βάση αυτή θα κινηθεί το επόμενο διάστημα. Ο Πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων δεν έδωσε την εντύπωση
επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του Κου Στουρνάρα η επαναδιαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει, παρά μόνο όταν το πρόγραμμα επανέλθει εντός σχεδιασμού, δηλαδή ποτέ, όπως δείχνει η εμπειρία από τις αλλεπάλληλους εκτροχιασμούς του προγράμματος κατά το παρελθόν  αποκλείοντας κάθε μονομερή ενέργεια και ζητώντας τροποποιήσεις ώστε να αναταχθεί με κάθε τρόπο η ύφεση που υπονομεύει τις προσπάθειες της χώρας να πιάσει τους στόχους.
Οι προγραμματικές δηλώσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Υποσχέθηκαν στον ελληνικό λαό επαναδιαπραγμάτευση, αλλά προωθούν τη σκληρή εφαρμογή του μνημονίου. Η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά αποτελεί οργανική συνέχεια της κυβέρνησης Παπαδήμου. Το μόνο που άλλαξε, είναι ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν, επίσης, ότι οι προεκλογικές «εξαγγελίες» για επαναδιαπραγμάτευση εκ μέρους των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση αποτελούν «συνειδητό ψέμα», ενώ εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση για ευρωπαϊκή λύση για το χρέος, αλλά ότι αντίθετα η κυβέρνηση «στηρίζει τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση της ΕΕ που οδηγεί την ευρωζώνη σε διάλυση».
Ο πρωθυπουργός εγκαταλείπει την προεκλογική υπόσχεση της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και προσαρμόζεται πλήρως στις επιταγές της τρόικας, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Σαμαρά.
Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Ζώης αναφέρει: «Ο κ. Αντώνης Σαμαράς είναι ο δεύτερος που κάνει αναφορά στο κουράγιο των Ελλήνων. Ο πρώτος ήταν ο Ολι Ρεν λίγο πριν μπει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι προφανές ότι εγκαταλείπει την προεκλογική υπόσχεση της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και προσαρμόζεται πλήρως στις επιταγές της τρόικας και των πιστωτών της χώρας».
* Κατά πληροφορίες, στον ΣΥΡΙΖΑ εξετάζεται το ενδεχόμενο αποχώρησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την ώρα που θα ανέβει στο βήμα ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, «για λόγους συμβολικούς».