milopoulos_20111115_01Για δουλειά κι όχι για να γίνει κουμπάρος, σε γάμο στο Φανάρι, βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο ίδιος και απειλεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη. >>>

 

Το θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, την περασμένη Κυριακή. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Μυλόπουλος πήγε στην Κωνσταντινούπολη ως κουμπάρος για να παντρέψει τη γραμματέα του στο Πατριαρχείο, αλλά και να... «προωθήσει τις διεθνείς σχέσεις του ΑΠΘ» και τα έξοδα του ταξιδιού του πέρασαν στα ειδικά κονδύλια έρευνας του πανεπιστημίου του!

Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ πως ο γάμος της γραμματέως του κ. Μυλόπουλου στο Φανάρι τον περασμένο Μάιο, κ. Ευγενίας Τραϊκάπη,αποτέλεσε κεντρικό κοσμικό γεγονός των πρυτανικών αρχών στο ΑΠΘ. Το μυστήριο, όπως αναφερόταν στο λιτό προσκλητήριο, έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στις 2 το μεσημέρι της 19ης του μηνός Μαΐου. Κουμπάροι του ζευγαριού και νονοί του παιδιού τους ήταν ο προϊστάμενος της νύφης και πρύτανης του μεγαλύτερου ελληνικού πανεπιστημίου και η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, κ. Ελπίδα Κολοκυθά. Ο γάμος τελέστηκε με κάθε λαμπρότητα από τον μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο Λαμπρυνιάδη, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ.

Σε ανακοίνωσή της, η Πρυτανεία του ΑΠΘ δεν αναφέρει τίποτα για το γάμο. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι το ΑΠΘ “έχει αναλάβει την εκπόνηση του έργου πολιτισμού «Διερεύνηση μεθόδων αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», ώστε αυτή να ικανοποιεί τις ανάγκες ενός σύγχρονου πανεπιστημιακού ιδρύματος”, κάτι που έχει επικυρωθεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έργο που “τελεί υπό την επιστημονική εποπτεία του Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, μετά από απόφαση της Κοσμητείας της”. Ξεκαθαρίζεται, δε, ότι το ΑΠΘ δε θα εισπράξει αμοιβή, ούτε προβλέπεται “αμοιβή ή άλλο υλικό αντάλλαγμα”, αλλά η ανάληψη του έργου έγινε για την “εκπαίδευση και την έρευνα στο επιστημονικό πεδίο της πολιτιστικής παράδοσης και της αποκατάστασης των μνημείων, όσο και στην ενίσχυση του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στη διευκόλυνση του διεθνούς έργου του”.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως, “κατόπιν τούτων, ο καθένας αντιλαμβάνεται ευχερώς την υποχρέωση τακτικής μετάβασης των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συνεργάζονται με τους εκπροσώπους της Ιεράς Μόνης της Χάλκης, να λαμβάνουν γνώση της προόδου του έργου και να οργανώνουν τις μελλοντικές ενέργειες που είναι αναγκαίες για την υλοποίησή του. Στο πλαίσιο αυτών των τακτικών και προγραμματισμένων υποχρεώσεων, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Πρύτανη, καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου και των Αντιπρυτάνεων καθηγητών, Γιάννη Παντή και Σοφίας Κουίδου-Ανδρέου το διάστημα 18-21 Μαΐου 2012, στην Κωνσταντινούπολη”.

Σύμφωνα με τα έγγραφα της Γραμματείας Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας του πανεπιστημίου όπως αυτά αναρτώνται στο πρόγραμμα «Διαύγεια», τα εισιτήρια και η διαμονή του κ. Μυλόπουλου καλύφθηκαν από ερευνητικά προγράμματα. Την απόφαση 50847/2012 της 6ης Ιουνίου, υπογράφει η πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, αντιπρύτανης Σοφία Κουίδου-Ανδρέου. Εκεί αναφέρεται ότι η δαπάνη μετάβασης του πρύτανη στην Κωνσταντινούπολη για «επίσκεψη στο Πατριαρχείο» καλύφθηκε από τον ειδικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας του πανεπιστημίου. Στην ίδια απόφαση επισυνάπτεται και η δαπάνη εξόφλησης του ταξιδιωτικού γραφείου που οργάνωσε το ταξίδι στο Φανάρι.

Η εφημερίδα ρώτησε τον κ. Μυλόπουλο για το γάμο κι αυτός απάντησε ότι “είχαμε προγραμματισμένη συνάντηση με στελέχη του Πατριαρχείου για το έργο της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης και παρεμπιπτόντως τελέσαμε και έναν γάμο. Παντρέψαμε τη γραμματέα μου και βαφτίσαμε το παιδάκι της. Συνδυάσαμε τα δύο γεγονότα”...

Όσο για τα χρήματα που διατέθηκαν, με την ανακοίνωσή της η Πρυτανεία υποστηρίζει ότι “έχει παραχωρηθεί στις πρυτανικές αρχές η διαχείριση μέρους του αποθεματικού που δημιουργείται από την είσπραξη ποσοστού των εσόδων των μελών ΔΕΠ που παρέχουν υπηρεσίες εντός ΑΠΘ ή ασκούν ελευθέριο επάγγελμα. Έκτοτε με τα κονδύλια αυτά χρηματοδοτούνται έργα που αφορούν στη διοίκηση, το στρατηγικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την προβολή του ιδρύματος. Με άλλα λόγια, δράσεις προώθησης του ακαδημαϊκού έργου που δεν εμπίπτουν στη συνήθη διαχείριση των ακαδημαϊκών υποθέσεων, πραγματοποιούνται από την εκάστοτε διοίκηση του ιδρύματος με πλήρη διαφάνεια Οι δράσεις αυτές, αν είχαν ανατεθεί σε εξωτερικές εταιρείες συμβούλων θα είχαν πολλαπλάσιο κόστος. Με τον τρόπο αυτό έχει επέλθει σημαντική εξοικονόμηση, γεγονός που αποτυπώνεται στον ετήσιο οικονομικό απολογισμό του ιδρύματος και της επιτροπής ερευνών”.

Όσο για τη συμμετοχή μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας σε έργα, η ανακοίνωση υπογραμμίζει πως έχει “εκτενώς συζητηθεί και εγκριθεί από δύο συνεδριάσεις της Συγκλήτου”.

Η συνάντηση που δεν έγινε και οι “χρυσοί μισθοί”

Στη δημοσίευμα, πάντως, αναφέρονται κι άλλα. Όπως ότι, τελικά, ο κ. Μυλόπουλος, δε συνάντησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, καθώς, όταν ο πρύτανης του ΑΠΘ έφτανε στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Βαρθολομαίος αναχωρούσε για τη γενέτειρά του Ιμβρο, όπου και παρέμεινε μέχρι την αναχώρηση της πανεπιστημιακής αποστολής για τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, “βάσει του λεπτομερέστατου καθημερινού πατριαρχικού προγράμματος ακροάσεων κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, δεν καταγράφηκε καμία συνάντηση του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας με τους συγκεκριμένους πανεπιστημιακούς”.

Επίσης, στην ανακοίνωση της Πρυτανείας δεν υπάρχει κάτι για τα όσα ανέφεραν τα δημοσιεύματα για τα “χρυσά μπόνους” του Πρύτανη του ΑΠΘ. Ο πρύτανης, όπως προκύπτει από τη «Διαύγεια», παίρνει σταθερά σε μηνιαία βάση ένα ποσό της τάξης των 1.500-2.000 ευρώ πλέον του μισθού του από τον ειδικό λογαριασμό έρευνας. Το συνολικό ύψος της έξτρα αυτής αμοιβής φτάνει τα 32.000 ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2010 -όταν και ανέλαβε τα καθήκοντά του- μέχρι σήμερα.

Όσο για τη γραμματέα και κουμπάρα του πρύτανη, το αντίστοιχο ποσό από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της ανέρχεται σε 62.620 ευρώ, με τα 3.100 ευρώ μηνιαίως να αποτελούν τον μισθό της για το έτος 2011.