Χρυσοθήρες είναι, σύμφωνα με την αστυνομία, οι δυο άνδρες που βρέθηκαν νεκροί, σε παράδρομο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος των Διαβατών. Μάλιστα, όπως προέκυψε, οι δυο άνδρες, βρήκαν φρικτό θάνατο σε άλλη τοποθεσία και μεταφέρθηκαν εκεί από συνεργούς τους! >>>

Οι νεκροί είναι δυο ομογενείς, 40 και 41 χρόνων. Έψαχναν για θησαυρό στην περιοχή Υψώματα, στο Δερβένι, όταν θάφτηκαν ζωντανοί, από χώματα, κατά τη διάρκεια της ανασκαφής τους. Μαζί τους έψαχναν για χρυσό άλλα τέσσερα άτομα, επίσης ομογενείς, υπό τις οδηγίες 60χρονου Έλληνα. 
Με το που έγινε το ατύχημα, οι συνεργοί τους προσπάθησαν να τους ξεθάψουν, αλλά όταν το κατάφεραν οι άτυχοι άνδρες ήταν, πλέον, νεκροί. Τότε, ο 60χρονος, μαζί με έναν 36χρονο που έπαιζε το ρόλο του τσιλιαδόρου, μετέφεραν τα πτώματα και τα παράτησαν στο σημείο όπου και βρέθηκαν αργότερα, από διερχόμενους οδηγούς.
Μετά από έρευνες, η αστυνομία έφθασε στη σύλληψη του 60χρονου, που φέρεται ως ο εγκέφαλος της υπόθεσης. Συνέλαβε και τον τσιλιαδόρο, ενώ αναζητεί τους άλλους δύο χρυσοθήρες. 
Εναντίον τους σχηματίσθηκε δικογραφία για «παράλειψη λύτρωσης από κίνδυνο ζωής», «περιύβριση νεκρών» και παράβαση του νόμου περί «προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Οι συλληφθέντες πήραν το δρόμο για τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.