Στη νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς,  αναμένεται να συζητηθούν οι τελικές προτάσεις για το πακέτο των νέων οικονομικών μέτρων της επόμενης διετίας. >>>

 

Η σύσκεψη αρχίζει από λεπτό σε λεπτό, με τη συμμετοχή των Γιάννη Στουρνάρα, Φίλιππου Σαχινίδη και Δημήτρη Χατζησωκράτη. Οι τελικές προτάσεις θα τεθούν υπ΄ όψιν των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, οι οποίοι θα συναντηθούν στις 6 το απόγευμα.

Το απόγευμα στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα ύψους 11,5 δις. ευρώ που χρειάζεται να ληφθούν την επόμενη διετία για να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 3%.

Μέχρι στιγμής έχουν «κλειδώσει» μέτρα ύψους 10 δις ευρώ, ενώ το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί μέσω διαβουλεύσεων να αντικαταστήσει περικοπές 1,5 δις ευρώ, που απορρίφθηκαν από τους κύριους Βενιζέλο και Κουβέλη.

Το περίγραμμα των οικονομικών μέτρων θα παραδοθεί στην τρόικα, η οποία σύμφωνα με τον Πολ Τόμσεν, θα παραμείνει στην Ελλάδα όσο χρειαστεί και μέχρι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα. «Θέλουμε να βοηθήσουμε και θα μείνουμε όσο χρειαστεί μέχρι να έχετε ετοιμάσει το πακέτο», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό πρόγραμμα της τρόικας ήταν να αναχωρήσουν στο τέλος Ιουλίου και να επιστρέψουν τέλος Αυγούστου για να διαπιστώσουν την πρόοδο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, αλλά και την πορεία του φετινού προϋπολογισμού, χρονοδιάγραμμα που θα είχε σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί.

Αύριο ο κ. Στουρνάρας θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για την οριστικοποίηση των μέτρων που εκκρεμούν για τη διαμόρφωση του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα τεθεί υπόψη των τριών πολιτικών αρχηγών που θα συναντηθούν το απόγευμα.

Η εξέλιξη αυτή, όπως τονίζουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σημαίνει ότι πιθανότατα η έκθεση της τρόικας, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα είναι έτοιμη νωρίτερα από το Σεπτέμβριο ημερομηνία, που είχαν ανακοινώσει οι Βρυξέλες.

Στην κυβέρνηση αναζητούν το υψηλότερο μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης για να κλείσουν την τρύπα του 1,5 δις ευρώ.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι :

1. Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη

2. Περικοπή 10% στις κύριες συντάξεις από 1400 ευρώ και πάνω

3. Μαχαίρι στις συντάξεις του ΟΓΑ

4. Ψαλίδι στα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων

5. Αναδρομική μείωση των εφάπαξ στα Ταμεία

6. Δραστική μείωση του αριθμού των συμβασιούχων

7. Κατάργηση αρκετών κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων

8. Καθιέρωση ανώτατου πλαφόν 1.500 ευρώ στις δαπάνες φαρμάκων και περίθαλψης

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται πηγή η οποία συμμετέχει στις διαβουλεύσεις οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν συμφωνήσει στην πλειοψηφία των μέτρων και το μόνο που είναι προς συζήτηση είναι εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου να προστατευθούν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.

Στουρνάρας: Ο δρόμος θα ΄ναι μακρύς

Ο δρόμος θα είναι μακρύς και απαιτείται υπομονή και επιμονή, προκειμένου να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος, προειδοποιεί σχετικά με τις προϋποθέσεις εκ μέρους της Ελλάδας προκειμένου η έκθεση της τρόικας να είναι θετική, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με δήλωσή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή», σημειώνοντας ότι «η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού με αξιόπιστα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής και σε συνδυασμό με τις αποκρατικοποιήσεις, τις διαθρωτικές αλλαγές, τη βελτίωση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και την απεμπλοκή της χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ, μπορούν να συναρθρώσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή και ανάπτυξη, επαναφέροντας την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης».

Το ζητούμενο είναι να καταμεριστεί το βάρος όσο γίνεται πιο δίκαια, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, διευκρινίζοντας ότι επιδίωξη είναι το μεγάλο μερίδιο της δημοσιονομικής προσαρμογής να επωμιστούν τα υψηλά και μεσαία εισοδήματα, και να προστατευτούν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Σε συνέντευξή του στη «Real News» ο κ. Σταικούρας επισημαίνει ότι ένα τέτοιο πακέτο μέτρων είναι αρκετά βαρύ όποια κι αν είναι η διάρθρωσή του και υπογραμμίζει πως η ταμειακή κατάσταση της χώρας είναι πιεστική και θα εντείνεται μέχρι τη λήψη της επόμενης δόσης.

Σε ότι αφορά την εφαρμογή του νόμου για τις μισθολογικές περικοπές στις ΔΕΚΟ ξεκαθαρίζει ότι εκπτώσεις δεν θα υπάρξουν σε καμία περίπτωση.

«Η εφαρμογή των νόμων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο κάθε σύγχρονης κοινωνίας. Αλά καρτ εφαρμογή νόμων δεν νοείται. Εκπτώσεις δεν θα υπάρξουν σε καμία περίπτωση», επισημαίνει χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Το συνολικό σχέδιο εξοικονομήσεων καταρτίστηκε με πνεύμα δικαιοσύνης και δεν θίγονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, τονίζει και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στον «Τύπο της Κυριακής», προσθέτοντας ότι η μείωση στο εφάπαξ θα ισχύσει για όλα τα Ταμεία. Σε ό,τι, δε, αφορά τα προνοιακά επιδόματα, τονίζει πως «όσο κατακριτέες είναι οι οριζόντιες περικοπές, άλλο τόσο είναι και οι οριζόντιες παροχές».

Αγωνιζόμαστε να βρούμε δίκαιες λύσεις γιατί η κοινωνία δεν αντέχει άλλο να ματώνει και επιδιώκουμε την αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης, δηλώνει στο «Πρώτο Θέμα» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Πολλές οι αντιδράσεις

Για δογματική εμμονή στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που καταστρέφει την Ελλάδα και αποδομεί την Ευρώπη, κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και επισημαίνει ότι η η συγκυβέρνηση σχεδιάζει νέα μέτρα λεηλασίας των εισοδημάτων και ισοπέδωσης του κοινωνικού κράτους.

«Η κυβέρνηση υποτάσσεται πλήρως στις απαιτήσεις της τρόικα αποδεχόμενη πλήρως ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει και προσφέρει στους απαιτητικούς πιστωτές προσφέρει μια πρώτης τάξεως προσχηματική δικαιολογία για να θυσιάσουν την Ελλάδα οδηγώντας την εκτός ευρώ», τονίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.