Λίγα λεπτά μετά τις 16.30 την Πέμπτη ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και υπήρχε συμφωνία σε βασικά σημεία. >>>

Στη σύσκεψη, συζητήθηκαν τα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων που θα παρουσιαστούν στην τρόικα.

Ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις που έκανε, ζήτησε να αλλάξει το επικοινωνιακό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα διεθνώς και σημείωσε ότι «αν νομίζουν κάποιοι ότι πρέπει να θυσιαστεί η Ελλάδα ως Ιφιγένεια ώστε να φυσήξει ούριος άνεμος στα πανιά της ευρωζώνης, κάνουν λάθος. Η θυσία της Ιφιγένειας θα αποδειχθεί αυτοκτονία της ευρωζώνης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη να βοηθήσουν τώρα οι εταίροι τη χώρα κατανοώντας την οικονομική και κοινωνική της κατάσταση.

Ακόμα επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας πως ποντάρει στην καταστροφή αλλά πρέπει να βοηθήσει στην αναδιαπραγμάτευση και ζήτησε την κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Ο κ.Κουβέλης βγαίνοντας τόνισε ότι οι συζητήσεις των τριών αρχηγών δεν έχουν τελειώσει και συνεχίζεται η αντιμετώπιση των ζητημάτων. Όπως είπε, η οικονομική πραγματικότητα είναι δύσκολη, αλλά από την άλλη η κοινωνία δεν αντέχει άλλο να ματώνει. «Αγωνιζόμαστε να βρούμε λύσεις και να κάνουμε δίκαιες παρεμβάσεις» είπε ο κ. Κουβέλης, σημειώνοντας ότι «διεκδικούμε την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και αναζητούμε τη συνολικότερη επαναδιαπραγμάτευση»

Για εποικοδομητική συνάντηση έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Όπως είπε, επιδιώκεται κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς επιπλέον ύφεση.

Χωρίς δηλώσεις αποχώρησε από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση ο υπουργός Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, παρουσίασε στους επικεφαλής της τρόικας τις γενικές κατευθύνσεις των παρεμβάσεων.Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθούν οι όποιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Ικανοποιημένος από την πρόοδο των συζητήσεων εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μας Πολ Τόμσεν.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει αργότερα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Νεα σύσκεψη των τριών ηγετών θα γίνει την Δευτέρα.