Η κρίση χτύπησε τα Ισπανικά ΜΜΕ - Έκλεισε η εφημερίδα "Que!"


Η ισπανική εφημερίδα Que!, η οποία διανέμεται δωρεάν, θα σταματήσει να κυκλοφορεί από την Παρασκευή 29 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η μητρική εταιρεία της, ο όμιλος Vocento, λόγω της κρίσης που πλήττει τον τομέα των μέσων ενημέρωσης στη χώρα και ήδη έχει κοστίσει >>>

τη δουλειά τους σε 8.000 δημοσιογράφους.
Πρόκειται για την τρίτη δωρεάν διανεμόμενη εφημερίδα που κλείνει στην Ισπανία, έπειτα από το κλείσιμο της Metro Espana τον Ιανουάριο 2009 και μετά της AND (όμιλος Planeta) τον Δεκέμβριο του 2011. Απομένει πλέον μόνον η 20 Minutos, η οποία με τη σειρά της μόλις παρουσίασε ένα σχέδιο εθελούσιας εξόδου, ή προσυνταξιοδότησης, που πλήττει 31 εργαζομένους.
«Η Vocento απέναντι στις λειτουργικές απώλειες των δραστηριοτήτων των έντυπων εκδόσεων της θυγατρικής της Factoria de informacion αποφάσισε να σταματήσει την έκδοση της εφημερίδας Que!, η οποία θα γίνει εκτελεστή από αύριο, για να εστιασθεί στην ιστοσελίδα της www.que.es», τονίζει ο όμιλος στην ανακοίνωσή του.
Η Factoria de informacion είχε καταγράψει το 2011 ακαθάριστες λειτουργικές απώλειες 2,375 εκατ. ευρώ για τις έντυπες εκδόσεις της. Η Vocento δεν προσδιορίζει πόσες θέσεις εργασίας επηρεάζονται από την απόφασή της.
Από το 2008, 6.234 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τις θέσεις τους στην Ισπανία, 57 μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει και έχουν τεθεί σε εφαρμογή 23 σχέδια εθελούσιας εξόδου. Ακόμη και μεγάλες κι εύρωστες εφημερίδες όπως η El Mundo και η El Pais έχουν επηρεαστεί από την κρίση, έχοντας εφαρμόσει, ή προβλέποντας να εφαρμόσουν, σχέδια εθελουσίας εξόδου.
Τον Φεβρουάριο, έκλεισε μία εφημερίδα με μεγάλο συμβολικό βάρος, η El Publico, η οποία είχε πάρει θέσει υπέρ του κινήματος των «αγανακτισμένων», με αποτέλεσμα 160 δημοσιογράφοι να βρεθούν στην ανεργία.

Σχόλια