Πολύ συχνές είναι, πλέον, οι εικόνες, σε μεγάλες ή μικρότερες πόλεις, αδέσποτων να τριγυρνούν στους δρόμους. Λίγο η κρίση, λίγο ο νέος, απαράδεκτος, νόμος για τα ζώα, έφεραν τα πάνω – κάτω…

 

Για ποσοστό αύξησης περιστατικών εγκατάλειψης ζώων της τάξης του 40% σε σχέση με πέρυσι κάνει λόγο η Μυρτώ Ξανθοπούλου από το Σωματείο Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Stray.gr. «Βλέπουμε ξεκάθαρα πως είναι περισσότερα τα περιστατικά παρατημένων σκύλων στους δρόμους λόγω της κρίσης. Είναι πολύ περισσότερα άλλωστε τα καθαρόαιμα», τονίζει.

Την ίδια στιγμή, οι δήμοι δε στειρώνουν τα αδέσποτα, είτε αγνοώντας τις ευθύνες τους, είτε, πλέον, γιατί όντως δεν έχουν χρήματα να διαθέσουν στο πρόγραμμα αδέσποτων.

Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που ζήτησαν ευθανασία του ζώου, είτε επειδή δεν μπορούσαν πλέον να το συντηρούν, είτε –πιο συχνό φαινόμενο- επειδή το ζώο ήταν άρρωστο, πχ με καλαζάρ και οι ιδιοκτήτες δεν ήθελαν ή αδυνατούσαν να αναλάβουν την πολυδάπανη θεραπεία. Έτσι προτίμησαν την ευθανασία ως λύση. Όμως, όπως σημειώνει, οι κτηνίατροι δεν προχώρησαν στη θανάτωση και συμβούλευσαν για επικοινωνία με φιλοζωική οργάνωση και υιοθεσία του ζώου.

Για πολύ μεγάλη αύξηση του φαινομένου της εγκατάλειψης μιλά και η διευθύντρια της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας Λιάνα Αλεξανδρή, και υπογραμμίζει την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά των φιλοζωικών σωματείων, καθώς όπως αναφέρει «οι δωρεές έχουν μηδενιστεί με αποτέλεσμα να έχει συρρικνωθεί η δραστηριότητά τους».

Την ίδια στιγμή, τα ισχύοντα με τον νέο νόμο περί οικόσιτων ζώων, επιδεινώνουν την κατάσταση. Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με τον νέο νόμο, απαγορεύεται η δημοσίευση αγγελίας υιοθεσίας ζώων, αν δεν φέρουν το ειδικό τσιπάκι. Το τσιπ, όμως, κοστίζει πάρα πολύ ακριβά κι ελάχιστοι ιδιοκτήτες το ΄χουν τοποθετήσει στα ζώα τους. Κι όσοι έχουν χρήματα να βάλουν τσιπάκι, φυσικά δε σκέφτονται να δώσουν για υιοθεσία το ζώο τους λόγω κρίσης!