Η πολιτική συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο, δεν αναμένεται να οδηγήσει στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, με εξαίρεση ίσως την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, που είχε δεσμευθεί από το δόση των 5,2 δισ. ευρώ της νέας δανειακής σύμβασης. >>>

Όπως επισημαίνεται στις Βρυξέλλες, οι εταίροι δεν πρόκειται να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, εάν προηγουμένως δεν γίνει αξιολόγηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα. Το έχουν επισημάνει αυτό τόσο η Κομισιόν όσο και οι περισσότερες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κομισιόν έγινε συζήτηση για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπου ο αντιπρόεδρος για το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , Ολι Ρεν, ενημέρωσε τους ομολόγους του.

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, η ενημέρωση ήταν αντικειμενική και τεκμηριωμένη, δεδομένου ότι ο Φινλανδός αντιπρόεδρος κινήθηκε σε πνεύμα συνεργασίας και καλής διάθεσης.

Παρέμβαση Δαμανάκη

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, η οποία επεσήμανε ότι το θέμα πλέον δεν είναι εάν η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αυτό είναι δεδομένο, και προκύπτει από το εκλογικό αποτέλεσμα. Το ζήτημα, όπως είπε, είναι πώς θα τα καταφέρει να τις εκπληρώσει και τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να βοηθήσει.

Η κα Δαμανάκη υποστήριξε πως χρειάζεται να γίνει μια βασική διάκριση στο πρόγραμμα, μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και είναι περισσότερο από αναγκαίες και των άλλων σοβαρών θεμάτων. Στα άλλα θέματα χρειάζεται ευελιξία, είπε, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής σε συγκεκριμένη βοήθεια για την αποκατάσταση της ρευστότητας και σε μια θετική πολιτική πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών θεσμών προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα στοχεύει στην αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι θετική παρέμβαση υπέρ της χώρας μας, υπό την έννοια ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να στηριχθεί προκειμένου να βγει η οικονομία από την ύφεση, έκαναν αρκετοί επίτροποι όπως ο Γερμανός Γκίντερ Ετινγκερ, ο Βέλγος Κάρελ Ντε Χουκτ, ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ και ο Ούγγρος Λάζλο Αντορ.

Τι θα ζητήσει η Ελληνική πλευρά

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο νυν υπουργός κ. Ζανιάς, ο οποίος θα παραμείνει από άλλη θέση στο οικονομικό επιτελείο. Ατύπως, όμως, θα συνοδεύεται από τον καθηγητή και ως τώρα πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Ράπανο, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα έχει υπουργικό χαρτοφυλάκιο στη νέα κυβέρνηση. Πάντως απο ότι φαίνεται μετά τη χθεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών η ελληνική πλευρά θα πάει στη σύσκεψη του Eurogroup και θα θέσει τρία βασικά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων:
Παράταση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος κατά δύο χρόνια, δηλαδή από το 2014 στο 2016, με επιμερισμό των μέτρων 11,7 δισ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια αντί για δύο που προβλέπεται σήμερα (2013-2014).
Ενίσχυση του αναπτυξιακού πακέτου με καλύτερους τρόπους αξιοποίησης κονδυλίων της Ε.Ε. αλλά και πόρων της ΕΤΕπ για την ανάκαμψη στην Ελλάδα.
Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ιρλανδίας.

Τι ζητάνε οι Ευρωπαίοι

Ωστόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα είναι αρκετά σκληροί στις διαπραγματεύσεις εμμένοντας στις τρία βασικά μέτρα που καλείται η Ελλάδα να λάβει: απολύσεις στο Δημόσιο, αποκρατικοποιήσεις και φορολογικό σύστημα.

Απέναντι στη φιλολογία της επαναδιαπραγμάτευσης που αναπτύσσεται με τρεις διαφορετικές εκδοχές από τα κόμματα που αποτελούν τη νέα κυβέρνηση, οι εταίροι μας έχουν ήδη θέσει τους όρους τους από την περασμένη Κυριακή κατά τη διάρκεια του Eurogroup. Θα τους επαναλάβουν στο νέο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα συνοδεύεται αι από τον υπηρεσιακό υπουργό, Γιώργο Ζαννιά, και κατά το σημερινό Eurogroup, όπου θα συζητηθεί και το θέμα της Ελλάδας.

Πέρα απ' αυτό, όμως, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δεσμευτεί και για κάποιες «γρήγορες νίκες» σε αλλαγές που έχουν ενταχθεί από το πρώτο μνημόνιο και δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Το πρώτο και ίσως πιο σπουδαίο από τα θέματα αυτά είναι η μείωση του μεγέθους του δημοσίου τομέα. Στο δεύτερο μνημόνιο υπάρχει ο προγραμματισμός για 150.000 αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι και το 2015.

Οι δανειστές είναι έτοιμοι να ακούσουν και εναλλακτικές λύσεις που θα προταθούν από εμάς, αλλά θα πρέπει να έχουν σαφές και μετρήσιμο αποτέλεσμα και να μην καταγράψουν την αποτυχία της εργασιακής εφεδρείας και των συγχωνεύσεων των δημόσιων οργανισμών.

Μέχρι στιγμής έχουμε υποσχεθεί μέσω της εργασιακής εφεδρείας αποχωρήσεις 15.000 ατόμων και το αποτέλεσμα ήταν μόλις και μετά βίας 7.000 άτομα. Σε όσες συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών έγιναν οι συνολικές αποχωρήσεις ατόμων δεν ξεπερνούν τα 100 άτομα, δείγμα του ότι οι στόχοι έχουν μεγάλες αποκλίσεις.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η φορολογική νομοθεσία και η είσπραξη των φόρων. Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης τόνισαν ότι, παρά τις υποσχέσεις, έχουν γίνει πολύ λίγα στο μέτωπο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, η οποία ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 25 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, βέβαια, δεν έχει γίνει ακόμη τίποτε για την απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και της δημιουργίας ενός φορολογικού μηχανισμού ευέλικτου και αξιόπιστου. Μέτρα όπως ο περιορισμός των περίπου 300 ΔΟΥ της χώρας σε 30 ή 50, η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, ο αυτοματισμός των ελέγχων, αλλά και ο μόνιμος και υπερκομματικός γενικός γραμματέας, αρμόδιος για τα έσοδα παραμένουν ακόμη μέτρα που περιμένουν την εφαρμογή τους.

Το τρίτο μεγάλο θέμα που έχει τεθεί ήδη είναι η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες λόγω των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων αναμένεται να αναθεωρήσουν εκ νέου το στόχο για έσοδα 3 δισ. ευρώ για φέτος. Εδώ βέβαια η Ελλάδα έχει να αντιτείνει τη δυσπιστία απέναντι στη χώρα μας αλλά και την κακή κατάσταση των αγορών.

Ωστόσο, το επιχείρημα των εταίρων μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει κίνηση στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας κινητής και ακίνητης με στόχο να αρχίσει να βελτιώνεται και η εικόνα της Ελλάδας στις αγορές. Επίσης ζήτησαν πιο αποφασιστική στάση ειδικά για τη μερική ή ολική αποκρατικοποίηση δημοσίων εταιρειών, η αξιοποίηση των οποίων εμπεριέχει πολιτικό κόστος όπως είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αλλά και η δημόσια ακίνητη περιουσία.

Επί της ουσίας η τρόικα κατά τις τακτικές επαφές που είχε όλο αυτό τον καιρό με τα στελέχη όλων των παραγωγικών υπουργείων έχει συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό μια νέα διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση.

Σε πρώτη φάση θα γίνει μια συνάντηση γνωριμίας με τους επικεφαλής της τρόικας ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Οι πρώτες αυτές συναντήσεις θα φτιάξουν την ατζέντα για την ουσιαστική διαπραγμάτευση.