Τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμένουν στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον προκειμένου να έρθει εκ νέου στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας το οποίο θα καταγράψει την πρόοδο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. >>>


Από την αξιολόγηση, θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου η οποία φτάνει τα 30 δις. ευρώ εκ των οποίων, περίπου τα 25 δις προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων όρων της δανειακής σύμβασης, όπως είναι η διάρκεια του προγράμματος, το ύψος της φορολογίας, η ροή κοινοτικών κονδυλίων για την τόνωση της ανάπτυξης και η στήριξη του κοινωνικού κράτους. Αύριο, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στο οποίο η Ελλάδα αναμένεται να θέσει ορισμένα από αυτά τα ζητήματα.Αρμόδιες πηγές της ευρωζώνης τονίζουν ότι, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα, ένας από τους στόχους της συνεδρίασης του Γιουρογκρούπ, την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, είναι η έναρξη συζήτησης επί ενός «νέου Μνημονίου» καθώς διαπιστώνεται η ανάγκη για προσαρμογές στο πρόγραμμα.Όπως διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές, στόχος αυτών των συζητήσεων, που θα ολοκληρωθούν με τις σχετικές υπογραφές, εντός του καλοκαιριού, είναι να υπάρξει διαφάνεια και ασφάλεια στην εφαρμογή του προγράμματος, ένα νέα Μνημόνιο που θα είναι αποδεκτό από τις δύο πλευρές και θα αφορά, μεταξύ άλλων, και το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των δόσεων της βοήθειας, σημείωναν οι ίδιες πηγές.