Τι γίνεται με τα περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή της υδρολογικής λεκάνης του Ανθεμούντα (στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης); Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν οι απειλές στο έδαφος της περιοχής; Απάντησε σε ημερίδα, απόψε. >>>


Την ημερίδα με θέμα «Διαχείριση και Προστασία εδάφους» διοργανώνουν το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και η Αναπτυξιακή Εταιρία O.T.A. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., στο ξενοδοχείο Porto Palace στο λιμάνι, από τις 9 το πρωί.

Θα παρουσιαστούν οι δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου LIFE – So.S., με τίτλο “Αειφορική διαχείριση εδάφους στην Yδρολογική Λεκάνη Ανθεμούντα με βάση την Ευρωπαϊκή Θεματική Στρατηγική εδάφους”.

Η Ανατολική Α.Ε. προσφέρει, ήδη, χρήσιμα εργαλεία αντιμετώπισης και πρόληψης των απειλών του εδάφους στο διαδίκτυο, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες και εδαφολογικούς χάρτες. Πρόκειται για έργο που υλοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE Soil Sustainability (So.S.).

Ο χημικός μηχανικός, διευθυντής τοπικής ανάπτυξης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, Σωκράτης Φάμελλος, εξηγεί πως «πρόκειται για ένα εργαλείο λήψης αποφάσεων για το πώς αντιμετωπίζεται η διάβρωση, ένα εργαλείο διαχείρισης ρυπασμένων εδαφών και έναν εδαφολογικό χάρτη του Ανθεμούντα, ενώ εκδόθηκε και ηλεκτρονικό εγχειρίδιο αντιμετώπισης της στεγανοποίησης για όλους τους οικισμούς της Ελλάδας».

Πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα εργαλεία βρίσκονται αναρτημένα στο διαδίκτυο (www.lifesos.eu) με ελεύθερη χρήση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσδιορίσει τις οκτώ βασικές απειλές που αντιμετωπίζουν τα εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Πρόκειται για τη διάβρωση, την απομείωση οργανικών υλών, τη ρύπανση, την αλάτωση, τη συμπύκνωση (συμπίεση), την απώλεια εδαφικής βιοποικιλότητας, τη σφράγιση (στεγανοποίηση), τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες.

Σε όλη την έκταση της υδρολογικής λεκάνης Ανθεμούντα, το έδαφος δέχεται αυξανόμενη περιβαλλοντική πίεση, η οποία προκαλείται ή επιδεινώνεται από τις δραστηριότητες του ανθρώπου, όπως οι ακατάλληλες γεωργικές και δασοκομικές πρακτικές, η βιομηχανική δραστηριότητα, ο τουρισμός, η αστική ανάπτυξη. Οι δραστηριότητες αυτές βλάπτουν την ικανότητα του εδάφους να συνεχίσει να επιτελεί στο ακέραιο της καίριας σημασίας πολυποίκιλες λειτουργίες του.