Στη Σαρακατσάνα μάνα είναι αφιερωμένη η συναυλία για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, την οποία θα δώσει, στη Μονή Λαζαριστών, στις 8 το βράδυ της 6ης Ιουνίου, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων νομού Θεσσαλονίκης ''Η Ένωση''.>>>

Στη συναυλία συμμετέχουν οι τραγουδιστές: Κώστας Γαρέφης , Νίκος Γιαννακός , Γιώτα Γρίβα , Δημήτρης Δροσάκης, Σταύρος  Μπόνιας, Βασίλης Σερμπέσης , Κώστας  Νάκας και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
 
Οι Σαρακατσαναίοι σύμφωνα με διακεκριμένους Ιστορικούς, Λαογράφους, και Ανθρωπολόγους ερευνητές, Έλληνες και ξένους, είναι μια πανάρχαια Ελληνική πληθυσμιακή λαότητα που οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων. Καθως ήταν κατα κύριο λόγο πατριαρχική η οικογένεια για το νομαδικό αυτό λαό, η μάνα έχριζε σεβασμού ανάμεσα σε αυτήν καθώς επωμιζόταν το βαρύ φορτίο της ανατροφής των παιδιών αλλα και την οργάνωση όλου του νοικοκυριού και κυρίως την ''καλή εικόνα'' της οικογένειας στον κόσμο.Η μάνα ήταν λοιπόν ο βράχος της καθημημερινής ζωής για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Ο σύλλογος σε συνεργασία με το δήμο Καλλινδοίων (Ζαγκλιβέρι) και το δήμο Χαλκηδόνος έχει μεριμνήσει για τη δωρεάν μετακίνηση των κατοίκων, με τα δημοτικά λεωφορεία των συγκεκριμένων περιοχών.
Έλενα Μπαλατσιού