Μετά από μαραθώνιο σκληρών διαπραγματεύσεων και πιέσεων από την πλευρά Ιταλίας και Ισπανίας, με τη στήριξη της Γαλλίας, η Γερμανίδα καγκελάριος αναγκάστηκε να κάνει για πρώτη φορά σημαντικά βήματα πίσω από τις πάγιες θέσεις της. >>>

Εκτός από το ότι υποστήριξε το πακέτο για την ανάπτυξη ύψους 120 δισ. ευρώ, δέχθηκε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης, καθώς και την αγορά ομολόγων χωρών που πιέζονται από τις αγορές από τους μηχανισμούς στήριξης.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης η Γερμανίδα καγκελάριος που λύγισε υπό το βάρος των πιέσεων Ρώμης και Μαδρίτης δήλωνε :

«Πήραμε μια καλή απόφαση σήμερα, ιδιαίτερα αναφορικά με την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας και επίσης για μελλοντικά μέτρα για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε μακροπρόθεσμα μέτρα. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε αύριο σ' ένα καλό συμπέρασμα». Η Γερμανίδα καγκελάριος υπέστη μία σημαντική ήττα στην πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως σκοπεύει να χάσει και τον πόλεμο.

Άλλωστε η Άνγκελα Μέρκελ έθεσε ως όρο για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους μηχανισμούς στήριξης να υπογράφουν οι χώρες που θα ζητούν αυτού του είδους τη στήριξη ένα μνημόνιο συναντίληψης.
Αν και το μνημόνιο αυτό -όπως διευκρινίστηκε- δεν θα έχει κάποια σχέση με τα μνημόνια που υπογράφουν οι χώρες που έχουν μπει ήδη στο μηχανισμό στήριξης, και δεν θα αντιμετωπίζουν ουσιαστικά την επεμβατική επιτήρηση μιας «τρόικας» διεθνών δανειστών, στην οποία υποβλήθηκαν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, οι λεπτομέρειες για το νέο μνημόνιο απομένουν να καθοριστούν.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να ενισχύσουν την την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι ενώ η πρώτη σχετική έκθεση όπως ανακοινώθηκε θα παρουσιαστεί τον προσεχή Οκτώβριο, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική επεξεργασία.

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται ότι η τραπεζική ένωση θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο της ΕΕ, επιτρέποντας ωστόσο διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών εντός και εκτός Ευρωζώνης.

Ο κ. Ρομπάι είχε δώσει στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη μια έκθεση στην οποία πρότεινε μια «αληθινή Οικονομική και Νομισματική Ένωση» σε ορίζοντα 10 ετών, η οποία θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: τραπεζική, δημοσιονομική, οικονομική και πολιτική ένωση.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμφωνήσουμε όχι στην ίδια τη σχέση, αλλά σε ένα σαφές όραμα γι' αυτό που πρέπει να γίνει» και να «εργαστούμε πάνω στους τέσσερις πυλώνες, με στόχο να κάνουμε το ευρώ ένα σχέδιο μη αντιστρέψιμο», πρόσθεσε ο κ. Ρομπάι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της συνόδου των ηγετών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Ένα από τα κύρια μέτρα που προτείνονται, έγκειται στην εγκαθίδρυση μιας κεντρικής επίβλεψης των εθνικών προϋπολογισμών στην Ευρωζώνη.
Ο Βαν Ρομπάι, ο οποίος επεξεργάστηκε την αναφορά που παρουσιάσθηκε χθες σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε πως η επεξεργασία ενός ακριβέστερου οδικού χάρτη θα γίνει μέσα στους προσεχείς μήνες.
«Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας θα εργαστούμε σε στενή συνεργασία με τα κράτη και θα συμβουλευθούμε επίσης τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξήγησε και προσέθεσε ότι πως μια πρώτη έκθεση για το θέμα θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.
Αυτό όμως που απομένει να διαπιστωθεί είναι αν οι επενδυτές και οι αγορές θα θεωρήσουν επαρκή τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα, κατά την 20η σύνοδο κορυφής από τις αρχές του 2010 που ξέσπασε η κρίση.