Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να δουν πώς θα διατηρήσουν την ευρωζώνη, η Ελλάδα ξεμένει ταχύτατα από λεφτά, επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times. >>>
«Τα ταμεία της κυβέρνησης μπορεί να έχουν αδειάσει μέχρι τον Ιούλιο, αμέσως μετά από τις εκλογές αυτού του μήνα. Στη χειρότερη περίπτωση η Αθήνα ίσως χρειαστεί να σταματήσει παροδικά να πληρώνει τους μισθούς και τις συντάξεις, μαζί με τις εισαγωγές για τα καύσιμα, τα τρόφιμα και τα φάρμακα», επισημαίνει το δημοσίευμα και συνεχίζει τονίζοντας πως αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να καταφύγουν σε κεφάλαια που υποτίθεται πως προορίζονται για τις προβληματικές τράπεζες της χώρας, ενώ άλλοι εξετάζουν ακόμη και την περίπτωση των IOUs. Όπως δηλώνει όμως ο γενικός γραμματέας Χάρης Θεοχάρης "μετά από δυόμιση χρόνια λιτότητας, είναι πραγματικά δύσκολο να έρθουν έσοδα" καθώς όπως σημειώνει "δεν μπορείς να μαστιγώνεις ένα νεκρό άλογο." 
Στο δημοσίευμα επίσης αναφέρεται ότι παρά το τελευταίο πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ, έχουν έλλειμμα 1,7 δισ. ευρώ καθώς τα φορολογικά έσοδα και άλλες πηγές πιθανών εσόδων στερεύουν. Επίσης, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διευρύνεται καθώς η Τρόικα παρακράτησε τα 1 δισ. ευρώ από την προηγούμενη δόση, που αφορούν στη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, ενώ περιμένει να δει εάν η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, θα τιμήσουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα.
Όπως εκτιμούν οι New York Times ακόμη κι αν η τρόικα δώσει αυτά τα λεφτά, η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της. «Ένα βασικό συστατικό του σχεδίου ανάκαμψης της Ελλάδας, είναι η συλλογή περισσότερων φόρων από αυτούς που φοροδιαφεύγουν για χρόνια. Οι φόροι οι οποίοι δεν έχουν αποδοθεί στο δημόσιο, σχολιάζουν αξιωματούχοι των φορολογικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, ανέρχονται σε 45 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις ένα μικρό ποσό θα συλλεχθεί».