Το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας για τις εμπορικές τράπεζες της Ισπανίας αποτελεί ένδειξη ότι "η εμπιστοσύνη επανέρχεται ανάμεσα στους Ευρωπαίους", έκρινε από το Μόντρεαλ ο Επίτροπος Εσωτερικής αγοράς-υπηρεσιών, Μισέλ Μπαρνιέ. >>>
Ο Επίτροπος Μπαρνιέ είναι στο Μόντρεαλ συμμετέχοντας στο Οικονομικό διεθνές φόρουμ για την Αμερικανική ήπειρο.

Επίσης ο Επίτροπος Μπαρνιέ ανέφερε ότι η απόφαση για βοήθεια ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών αντανακλά το ότι "η Ευρώπη μπορεί να λάβει καλές αποφάσεις" για το κοινό μέλλον της, την ώρα που "επί δύο χρόνια η κοινή νομισματική πολιτική απειλήθηκε από μια διασπαστική πολιτική, όσον αφορά τα δημοσιονομικά θέματα και την ακολουθητέα οικονομική πολιτική".

Αποσαφήνισε συγχρόνως ότι σε καμία περίπτωση ο ίδιος δεν πιστεύει ότι για την ευρωζώνη "είναι δώδεκα (η ώρα) παρά ένα", όπως διατείνεται ο Αμερικανός οικονομολόγος που προέβλεψε τη μείζονα κρίση του '08, ο Νουριέλ Ρουμπινί. Τα προγράμματα εξωτερικού δανεισμού, παραδείγματος χάρη το ιρλανδικό, το πορτογαλικό, "καρποφορούν", επισήμανε ο κ. Μπαρνιέ.

"Το τωρινό δίλημμα στην ευρωζώνη είναι: θα προχωρήσουμε κι άλλο ή, μέσω του προστατευτισμού, θα σημάνει η υποχώρηση;" διερωτήθηκε τέλος ο ίδιος.