Δυο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή δείχνουν ότι οι Γάλλοι Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ οδεύουν στο να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. >>>

Οι δημοσκοπήσεις των Ipsos και OpinionWay δίνουν στους Σοσιαλιστές πάνω από 289 έδρες που είναι οι αναγκαίες για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, χωρίς να χρειάζονται για αυτήν τους ευρωσκεπτικιστές του Αριστερού Μετώπου ή από τους Πράσινους.

Η δημοσκόπηση της Ipsos δίνει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα από 298 ως 331 έδρες. Οι Πράσινοι, που έχουν συμφωνήσει να υποστηρίξουν τους Σοσιαλιστές, φέρονται να καταλαμβάνουν σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση 14 ως 20 έδρες και το Αριστερό Μέτωπο 12-13. Αντίστοιχα η δημοσκόπηση της OpinionWay δίνει στους Σοσιαλιστές 295-330 έδρες, στους Πράσινους 12-18 και στο Αριστερό Μέτωπο 8-12.

Το κεντροδεξιό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) φέρεται ότι θα καταλάβει από 192 ως 226 έδρες στην Εθνοσυνέλευση σύμφωνα με την Ipsos, και 200-230 σύμφωνα με την OpinionWay.

Αν οι αριθμοί επαληθευτούν, θα πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση της κεντροδεξιάς τα τελευταία 30 χρόνια.

Το Εθνικό Μέτωπο θα πάρει 1-3 έδρες, μία μικρή αλλά συμβολική παρουσία στην Εθνοσυνέλευση.

Μία νίκη της κεντροαριστεράς θα έδινε στον Ολάντ μεγαλύτερη άνεση στην προώθηση νόμων και, σύμφωνα με αναλυτές, θα τον ενίσχυε στις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους στην ΕΕ.